Besplatne praktične radionice za srednjoškolce kreativce: STVARALAČKA SUBOTA NA FAKULTETU SAVREMENIH UMETNOSTI

20/02/2024 15:32

Besplatne praktične radionice za srednjoškolce kreativce: STVARALAČKA SUBOTA NA FAKULTETU SAVREMENIH UMETNOSTI

Ako idete u srednju školu, a imate talenat za umetnost i volite različite kreativne stvari, onda bi u subotu, 24. februara, trebalo da budete na Fakultetu savremenih umetnosti, koji i ove godine organizuje Creative Art Workshop. Biće organizovane radionice iz različitih oblasti: glume, slikarstva i crtanja i multimedijalne produkcije.

Učešće na radionicama je potpuno besplatno, ali je broj mesta ograničen, zbog čega je potrebno da se prijavite na vreme.

Dakle, ako ste srednjoškolac kreativac, odaberite umetničku oblast koja vas zanima, prijavite se i dođite da uživate u zajedničkim kreacijama i idejama.

FSU Creative Art Workshop održava se u prostorijama Fakulteta savremenih umetnosti (Svetozara Miletića 12, Beograd) i zamišljen je kao mesto gde će se okupiti ljudi zajedničkih interesovanja i talenata. Svi učesnici dobijaju sertifikat za učešće na radionicama.

Više o kreativnim radionicama pogledajte na ovoj stranici.

Deset umetničkih radionica za srednjoškolce kreativce

FSU organizuje deset različitih radionica namenjenih srednjoškolcima. Potrebno je samo da odluče da učestvuju na nekoj od radionica iz sledećih oblasti: glume, slikarstva i crtanja i kreativnih komunikacija. Jedan učenik može da se prijavi samo za jednu radionicu.

VEŠTINE MOBILNOG NOVINARSTVA: Naučite tehnike pomoću kojih ćete kreirati video-sadržaj

Na ovoj radionici ćemo uputiti polaznike u proces kreiranja vesti pomoću mobilnog telefona, zatim u proces snimanja i montiranja na licu mesta, kao i proces plasiranja sadržaja na društvenim mrežama. Polaznici će imati priliku da samostalno ili u timu naprave vest pomoću mobilnog telefona.

IVENT-MENADŽMENT: Produkcija događaja na primeru mobilne multimedijalne izložbe posvećene održivom razvoju – „STADA EXPO”

EXPO format je već svetski hit. ESG i održivi razvoj su postali ključni deo biznis strategija. Da li možete da zamislite sve ove aspekte objedinjene u okviru jednog koncepta? Jednog iventa? Na ovoj radionici polaznici će imati priliku da saznaju ekskluzivne detalje o tome kako je nastao „STADA EXPO” i kako je izgledala njegova evropska turneja u 2023. Takođe, bićete među prvima koji će se upoznati sa predstojećom evropskom turnejom u 2024, kao i šta je to što je donelo nagrade ovom futurističkom projektu.

GLUMA: Cilj, motiv, radnja, igra sa partnerom i improvizacija

Kreativna radionica glume će omogućiti budućim kandidatima da se susretnu sa vežbama koje će ih upoznati sa jednim delom programa glume koji su pohađale generacije studenata na FSU. Ova radionica je posvećena vežbama koje se izvode na studijama prve godine glume: oslobađanje, cilj, motiv, radnja, igra sa partnerom, improvizacija itd

SCENSKE IGRE: Poboljšajte motoričke sposobnosti, razvijte kreativnost i vizionarsku svest

Polaznici kreativne radionice „Scenske borbe i akrobatika” imaće priliku da se upoznaju sa njenim osnovnim elementima, a cilj je da se, između ostalog, poboljšaju opšte motoričke sposobnosti, razvijaju kreativnost i vizionarska svest, te da se posebno podstaknu motivacija i moralno-voljni faktor za umetnost u celini. 

SCENSKI GOVOR: Pronađite svoj autentični glas

Ova radionica je osmišljena s ciljem da pokaže polaznicima (zainteresovanim za studije glume) koliko prostora ima za usavršavanje glasa. Postavka glasa (impostacija), otvaranje i dikcija sastavni su deo svakog susreta sa glumom. Koristeći razne tehnike u ovoj radionici, pokušaćemo da pronađemo vaš autentični glas, a kroz različite vežbe učićemo vas kako da ga ozvučite i slobodno izrazite bez ikakve nelagode i sve to uz vežbe disanja, koje nam omogućavaju maksimalnu kontrolu nad glasom i vokalnim izazovima.

DIZAJN KOSTIMA: Spoznajte važnost crteža kao osnove u stvaralačkom radu

Polaznici radionice će imati priliku da nauče kako da ručno izrade unikatne tekstilne aplikacije kojima mogu dekorisati odeću i aksesoare. Apliciranje je način obrade i jedna je od najstarijih tehnika spajanja, ušivanja i krpljenja tekstila, a zbog lake i raznovrsne primene veoma je popularna u novim načinima dekorisanja tekstilnih površina odeće. 

STORIBORD: Stvaranje vizuelnog narativa kinematografskim jezikom

Storibord je termin koji označava stvaranje vizuelnog narativa korišćenjem kinematografskog jezika s ciljem postizanja određene vizuelne strukture kao osnove za kreiranje finalnog proizvoda poput filma, animacije ili nekog drugog vizuelnog medija koji se oslanja na filmsko stvaralaštvo. Na radionici ćemo istraživati osnove kinematografskog jezika i vizuelne forme kroz praktične primere u filmskoj produkciji. Učesnici će imati priliku da nauče i razumeju osnovne principe vizuelnog pripovedanja i da ih primene na zadatu temu tako što će kreirati svoju vizuelnu interpretaciju, odnosno storibord na osnovu određenog scenarija. 

STUDIJA PROSTORA: Nauči da organizuješ ili preurediš prostor

Na radionici ćemo istraživati osnove dizajna enterijera kroz praktične aktivnosti. Učesnici će imati priliku da analiziraju potencijale organizacije ili preuređenja odabranih ambijenata putem studije prostora. Nije potrebno prethodno iskustvo u dizajnu enterijera – dovoljno je imati želju za učenjem i stvaranjem. Osnovno iskustvo u slobodnoručnom crtanju je korisno, ali nije obavezno. 

ISTRAŽIVANJE PROPORCIJA: Istraživanje proporcija i prostora kroz crtanje modela

Ova interaktivna radionica predstavlja putovanje kroz svet proporcija i prostora u okviru crtanja modela. Kroz praktične vežbe i refleksivne aktivnosti učesnici će istražiti kako proporcije oblikuju našu percepciju prostora u crtanju modela. Fokusirajući se na interakciju između proporcija i prostora, ova radionica će otkriti kako ovi koncepti zajedno doprinose kreiranju živopisnih i uravnoteženih umetničkih dela. 

GRAFIČKI DIZAJN: Upoznajte se sa elementima grafičkog dizajna kroz kreativni zadatak

Polaznici radionice će imati priliku da se sretnu sa osnovnim elementima grafičkog dizajna kroz kreativni zadatak u programu Adobe Photoshop. Dobijeni digitalni materijal je potrebno sjediniti na površini za rad u jednu zanimljivu celinu isecanjem, lepljenjem i kolažiranjem. Koristeći grafičke elemente, fotografiju i tipografiju, učesnici radionice kreiraju poruku koja će privući potencijalne korisnike u žanru koji odaberu. Cilj zadatka je da kreacije dobiju novo značenje i uz upotrebu tipografskih elemenata budu primenljive za potrebe grafičkog dizajna: naslovne strane časopisa, knjige, plakata itd. 

Subota je dan za kreativnost: Rezervišite svoje mesto na vreme

Obezbedite svoje mesto u subotu, 24. februara, na kreativnim radionicama i uživajte u danu umetnosti koji je organizovao Fakultet savremenih umetnosti. Svi oni koji žele da se upoznaju sa savremenim tendencijama u art-svetu, da upoznaju ljude sličnih interesovanja i da sa radionica ponesu dragoceno iskustvo potrebno je da prijavu popune do petka, 23. februara, kada se prijave zatvaraju. Prijavite se besplatno preko ove stranice.

20/02/2024 15:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga