Najbogatiji čovek svih vremena – Mansa Musa

16/09/2020 11:04

Najbogatiji čovek svih vremena – Mansa Musa

Bogatstvo Amšel Majer Rotšilda, drugog najbogatijeg čoveka svih vremena, procenjuje se na 350 milijardi dolara, a Džon D. Rokfeler, treći najbogatiji čovek je bio za samo 10 milijardi siromašniji od njega. Ali nikad niko u istoriji nije bio bogat kao čovek za koga možda nikad niste ni čuli: Kralj svih Kraljeva – Mansa Musa.

Musa I (cca 1280 – cca 1337) je bio deseti Mansa, što u prevodu znači „Kralj svih kraljeva“, u nekada izuzetno bogatom Malijskom carstvu. Sa ličnim bogatstvom koje bi danas vredelo 400 milijardi dolara, Musa je i zavanično najbogatiji čovek svih vremena.

Mansa Musa je vladao Zapadnom Afrikom (Malajskim carstvom) u ranom 13 veku, a bogatstvo je stekao kopajući i prodajući so i zlato. U vreme njegove vladavine, više od polovine zlata na svetu dolazilo je iz Malija. Samo par generacija nakon njegove smrti svo bogatstvo je potpuno nestalo u nekoliko građanskih ratova.

 Mansa je bio izuzetno bogat kralj, i jedan od retkih zapamćen po dobrim delima a ne samo ogromnoj moći koju je posedovao. On je bio prosvećeni musliman koji je veliku pažnju poklanjao školovanju ljudi, pa su se od njegovih legendarrnih i mnogobrojnih stipendija školovali učenici iz čitavog muslimanskog sveta na Univerzitetu Sankore u Timbuktuu.

Musa je ostao zapamćen i po svom bajkovitom hodočašću koje je objavio 1324. godine (Hadždž, hodočašće muslimana u Meku). Njegova povorka se sastojala od 60 000 muškaraca i 12 000 robova, a svaki od njih je nosio po jednu zlatnu polugu tešku 2 kg. u povorci je bilo i 500 glasnika u svilenoj odeći koji su sa sobom nosili štapove napravljene od suvog zlata.Musa je lično finansirao ovu neverovatnu povorku, a kvalitetnu hranu su jeli svi- i ljudi i životinje. Deo ovog karavana je činio i 80 kamila a svaka je nosila između 20 i 130 kilograma zlatne prašine.

Zlato je poklanjao siromašnima koje bi sreo na putu, a deo zlata je otišao i trgovcima za najneobičnije suvenire. Kada je prošao kroz kairo, jula te godine, ostavio je toliko zlata da je njegova cena drastično pala i diktiralo inflaciju i oporavak narednih čak 20 godina. Njegova dobra dela ipak su poljuljala ekonomiju Medine i Meke narednih 10 godina.

U želji da ispravi ovo, Musa je uzeo kao zajam svo zlato koje je mogao izneti iz Kaira, i to sa jako visokim kamatama. Ovo je jedini zabeležen tren da je jedan čovek direktno kontrolisao cenu zlata na Mediteranu.

16/09/2020 11:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga