Na današnji dan rođen Sava Šumanović

22/01/2017 10:04

Na današnji dan rođen Sava Šumanović

Na današnji dan, 22. januara 1896. godine, rođen je mastor pejzaža, aktova i mrtve prirode, najpoznatiji srpski slikar 20. veka, Sava Šumanović.

Sava Šumanović

Sava Šumanović

Rođen je u Vinkovicima, ali se ubrzo nakon njegovog rođenja cela porodica preselila u Šid. Osnovnu i srednju školu je završio u Zemunu, nakon čega je bilo očigledno da će se baviti slikarstvom.

Kako bi studirao umetnosti, morao je da se suprotstavlja svom ocu koji je pokušao da mu nametne advokatsku karijeru, ali je uz majčinu pomoć uspeo da ga ubedi da je slikarstvo ono čime bi trebao da se bavi.

Kada ga je otac pustio da studira umetnosti, upisao je Višu školu za umjetnost i obrt u Zagrebu 1914. godine.

Tokom studija najviše su ga interesovala dela impresionista, kojima je bio fasciniran. Bio je veoma uspešan i često nagrađivan student, sa najvišim ocenama i mnogim priznanjima.

Pred kraj studija imao je svoju prvu samostalnu izložbu – 1918. godine, a upravo tada je njegova popularnost rasla. U to vreme bavio se izradom ilustracija, radio je i kao scenograf u zagrebačkom Narodnom kazalištu, a svoju drugu izložbu imao je u Muzeju za umjetnost i obrt.

Svojim daljim usavršavanjem i prevazilaženjem simbolizma u svojim delima, Sava Šumanović je postao osnivač modernih trendova u srpskom slikarstvu. Međutim, njegova umetnost nije uvek bila prihvaćena i shvaćena onako kako je on želeo.

Više o životu, odlasku u Pariz, slikama pejzaža i tragičnoj smrti Save Šumanovića pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

22/01/2017 10:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga