Zanimljivosti o Sibiru!

21/01/2021 11:05

Zanimljivosti o Sibiru!

Tamo gde je večna zima..

Ne kaže se džaba „hladno kao u Sibiru“. Ovaj veliki i pust u svakom smislu, deo Rusije, najhladnije je prostranstvo na svetu. Kažu da je Sibir i prilično surov – hladnoća i vetrovi na ovom prostoru prilično su negostoljubivi prema čoveku. Početkom prošlog veka najgori kriminalci su bili poslati u Sibir kako bi ispaštali za svoja zlodela.

Po nekim teorijama ime „Sibir“ dolazi od sibirske tatarske rečenice koja znači „uspavana zemlja“, što jako dobro opisuje ovo veoma pusto i bukvalno uspavano prostranstvo. Druga teorija kaže da je regija ime dobila po jenisejskom plemenu (sibirska doborodačka plemena) koje su kasnije asimilovali Sibirski Tatari- osvajači. Opet postoji i tvrdnja da su Rusi Sibir nazvali po narodu Sibo koji i danas živi u Kini. Slovenski narode žele da veruju da je naziv nastao od praslovenske reči, a ostatak sveta veruje da je Sibir složenica dve turske reči (kako su susedi Mongoli, Turci i Kinezi), a to su „si“- voda i „bir“- divljina.

Sibir je područije u Rusiji, koje se prostire od Urala na zapadu do Razvodnih planina na istoku dužini od oko 7.000 kilometara, i pravcem sever- jug od Severnog ledenog okeana do Kazahstana, Mongolije i Kine. Čini čak 77 posto ruske teritorije sa svojih 13. 1 miliona kvadratnih kilometara. Deo je moderne Rusije od 16. veka. Sibir čini gotovo 10 posto kopna na Zemlji. Ova velika regija poznata je i kao Severna Azija.

U njemu se nalazi 66 posto naftnih rezervi Rusije, 16 posto minerala, 49 posto šuma i 43 posto hidroresursa.

Slabo je nastanjen sa svega 3 stanovnika po kvadratnom kilometru, što je približno gustini naseljenosti Australije. Pojedina sela su udaljena međusobno i do 100 kilometara. Ima tri grada sa preko milion stanovnika i 19 gradova sa više od 100.000 stanovnika. Veći gradovi su Novosibirsk, Omsk, Krasnojarsk i Irkutsk.

Najpoznatije sibirske reke su Ob, Janisej, Lena i Amur. Među jezerima posebno treba istaći Bajkalsko, najdublje na planeti, dubine 1 741 metara.

Prosečna januarska temperatura je -25 stepeni Celzijuca.

Najviša tačka je aktivni vulkan Kljucevskaja sopka (4 750 metara) na poluostrvu Kamčatki.

Dugo je bio lokacija za zatvore, radne logore i prognanstvo.

21/01/2021 11:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga