Ovo je Sparta! Na današnji dan odigrala se Termopilska bitka

10/08/2017 19:27

Ovo je Sparta! Na današnji dan odigrala se Termopilska bitka

Bitka kod Termopila ili Termopilska bitka, verovatno je jedna od najpoznatijih bojeva tokom grčko-presijskih ratova. Iako su Grci izgubili, prethodno su tri dana čuvali Termopilski klanac, iako brojčano nadjačani.

Bitka se odigrala 10. avgusta 480. godine pre nove ere, a sukobile su se persisjka vojska pod komandom Kserksa I i savez grčkih polisa koje je predvodio spartanski kralj Leonida. Oko sedam hiljada Grka pod Leonidinom komandom blokirali je uski Termopilski klanac u centralnoj Grčkoj, koji je bio jedini put kojim je persijska vojska mogla da naprduje.

Prema antičkim izvorima, vojska Kserksa brojala je nekoliko miliona vojnika, ali prema modernim računicama, bilo ih je imeđu sto i tri stotine hiljada. Sama bitka trajala je tri dana, a puna dva, mnogo manja grčka vojska odbijala je persisjke napade. Trećeg dana, Grk Efijat je izdao svoje sunarodnike i odao je Persijancima lokaciju planinskog puta, te je jedan deo persijske vojske opkolio Grke. Svestan zasede, Leonida je raspustio većinu vojske i sa 300 Spartanaca, 400 Tebanaca i 700 Tespijanaca ostal je da se bori do kraja. Niko nije preživeo.

Jedna od anegdota koja se prepričava u spisima nakon bitke kaže da je uplašeni izvidnik spartanskog zapovednika Dijeneka došao da mu saopšti da je Persijanaca brojčano toliko da, ukoliko bi ispalili strele, pomračili bi sunce. Na to, Dijenek mu je odgovorio: “Pa dobro, borićemo se u hladovini.”

Na mestu bitke, ali i po celoj Grčkoj podignuti su brojni spomenici koji veličaju spartanskog kralja Leonidu i njegove borce. Najpoznatiji je svakako spomenik sa Simonidinim epigramom na kojem piše:

Pođi, neznanče, Sparti pripovedi,
Pali smo slušajući šta nam zapovedi
.”

10/08/2017 19:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga