Da li je mumija rešila misteriju staru vekovima?

05/04/2018 12:06

Da li je mumija rešila misteriju staru vekovima?

Forenzičarski tim FBI-a uspeo je da izvuče DNK iz mumije stare 4.ooo godina i reši vekovnu misteriju opljačkane grobnice.

Egipatska mumija pronađena je 1915. godine, sa zavojem oko glave i u prilično lošem stanju za dalje, uspešno istraživanje. Grupa arheologa je tokom ekshumacije grobnice pronašla otvoren sanduk i glavu mumije na vrhu. Tog momenta postala je misterija.

Prema teoriji istraživača grobnica pripada guverneru Srednjeg egipatskog kraljevstva, Djehutynakht-u.

Grobnica je ruinirana i pokradena još u antičko doba, a svi dokazi koji bi mogli ukazati na krivca su spaljeni. U grobnici su ostali posmrtni ostaci nekadašnjeg guvernera, torzo i glava, koja je počivala na vrhu sanduka. Bizarna situacija i velika misterija uposlili su mnoge istražitelje, arheologe i istoričare. Postoje i teorije da je u grobnici ustvari počivala supruga guvernera. Produbljivanjem misterije i daljim istraživanjem otkriveno je da je u procesu mumifikacije odstranjena glava sa tela, kao i kosti vilice, kako bi se onemogućilo uživanje u jelu i piću u zagrobnom životu. Nestale koste mogle bi biti ključne za rešenje misterije.

Nakon vekova visoke temperature i loših uslova u kojima se mumija nalazila, svaki pokušaj preuzimanja DNK i njegove analize bio je bezuspešan, do sada.

Kako su imali su pristup glavi mumije, koja je sa ostalim artefaktima iz grobnice smeštena u Muzeju lepih umetnosti u Bostonu, FBI forenzičari hteli su da pokušaju ponovo. Zahvaljujući analizama praha sa zuba mumije, otkriveno je da je upitanju muškarac. Obrađena je mala količina praha, koja je i pored oštećenog DNK-a postigla uspešne rezultate, koji dokazuju da je upitanju antička mumija.

Zanimljivo je i to, da su postojala dva guvernera sa istim imenom, tako da je misterija ko je mumija i dalje tajna.

05/04/2018 12:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga