Na današnji dan rođen J. S. Bah

21/03/2017 09:58

Na današnji dan rođen J. S. Bah

Na današnji dan, 21. marta 1685. godine, rođen je nemački kompozitor barokne muzike, jedan od najznačajnijih kompozitora u istoriji muzike, Johan Sebastijan Bah.

Rođen je u Ajzenahu u muzičkoj porodici, čiji su članovi nastupali na dvorovima. Bez roditelja je ostao veoma rano, pa se o njemu brinuo 14 godina stariji brat Johan Kristof, koji ga je podučavao muzici i sviranju na orguljama.

Upisao je muzičku školu za siromašne u Lineburgu 1700. godine, a do ovog grada, koji je bio udaljen od njegovog rodnog mesta 300 kilometara, stigao je peške.

Kada je završio školu dobio je posao orguljaša u Arnštatu 1703. godine, a zatim i u Milhauzenu 1707. godine, gde je napisao svoju prvu kantatu (od 300 koliko ih je ukupno napisao).

Iako je napisao veliki broj dela, za života bio je cenjeniji kao orguljaš nego kao kompozitor. Tek je Feliks Mendelson otkrio njegova genijalna dela, kada je izveo Bahovo delo “Muke po Mateji”.

Veliki deo Bahovih dela je izgubljen jer je posle smrti 1750. godine u potpunosti pao u zaborav.

Više o životu, stvaralaštvu i delima jednog od najgenijalnijih umova u istoriji muzike – Johana Sebastijana Baha pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

21/03/2017 09:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga