Šta znamo o žutim taksi vozilima?

20/06/0202 15:30

Šta znamo o žutim taksi vozilima?

Žuta taksi vozila predstavljaju pravi zaštitni znak grada Njujorka.

O taksi vozilima kolaju razne priče. Znate li da žuta boja nije jedina karakteristika ovog njujorškog prevoza?

Skrivene zanimljivosti

Da li ste znali da se na ulicama Njujorka, nalazi oko 13 000 taksi vozila? Upravo, i svako vozilo mesečno ostvari oko 800 vožnji.

Uvek ćete dobiti slobodan taksi, ukoliko se nađete u Njujorku. Naime, iako dođe do saobraćajnog špica, taksisti su parkirani na benzinskoj stanici ili u taksi garaži, pa ih uvek možete pronaći.

Žuta boja

Žuta boja koja simboliše ova vozila nije bila prvobitna boja. U Americi se u početku vozio crveni ili zeleni taksi. Postao je žut tek početkom 20. veka, kada je Džon Herc pokrenuo prvu kompaniju taksi vozila u Čikagu. On je želeo da sva vozila budu uočljiva, pa se tako nakon sprovedenog istraživanja odlučio za žutu boju.

Zahvaljujući aplikaciji Uber, njujorški taksisti osetili su brojne pogodnosti. Otvoren je čak i centar koji je vozačima non stop na usluzi, u različitim situacijama.

Žuti taksi je i, može se reći, poznata “filmska zvezda”. Mnogobrojni su filmski kadrovi, koji su snimljeni baš u ovim vozilima. Neki od najpoznatijih ostvarenja jesu “Taksista”, “Godzila”, kao i čuveni klasik “Doručak kod Tifanija”.

Ova vozila postala su bogatija za TV ekran na zadnjem sedištu 2008. godine.

Prvo, jedinstveno taksi vozilo veličine kombija proizvedeno je 2002. godine.

20/06/0202 15:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga