Znate li koliko otpadu treba vremena da se razgradi?

08/09/2017 16:49

Znate li koliko otpadu treba vremena da se razgradi?

Pored globalnog zagrevanja, svetu preti još jedna opasnost: otpad. Recikliranje je još uvek u fazi napretka, a da li znate koliko kojoj vrsti smeća treba vremena da se razgradi?

Plastika

U ovaj materijal pakujemo gotovo sve i plastika je postala veoma normalna pojava u modernom svetu. Svake godine, ljudi potroše 1,6 miliona buradi ulja samo da bi napravili plastične boce. S druge strane, prirodi je potrebno oko 1000 godina da razradi jedan plastični predmet, dok je za plastičnu kesu potrebno oko 240 godina.

Konzerve

Svakog minuta, u SAD se reciklira preko 120.000 aluminijumskih konzervi. U isto vreme, na svaka tri meseca, Amerikanci bace toliko konzervi, da bi mogli da sagrade nekoliko aviona. Alumijumu treba između 80 i 200 godina da se u potpunosti razgradi.

Staklo

Iako je reciklaža ovog materijala veoma jednostavna i sprovodi se topljenjem, ipak, staklo se neretko baca. Staklu treba nekoliko miliona godina da se razgradi, a neki stručnjaci smatraju da ono ne može da se raspadne.

Papir

Papir je najrecikliranija stvar na svetz, a njemu treba između dve i šest nedelja da se razgradi.

Organski otpad

Iako mnogi smatraju da je najbezbolnije bacati hranu, ipak treba imati na umu da na primer ljusci pomorandže treba šest meseci da se razgradi, dok jabuci ili banani treba oko mesec dana.

U nastavku, pročitajte koliko vremena treba još nekim vrstama otpada da se razlože:

Plastične čaše- 50 godina
Pamuk- tri meseca
Kožne cipele- između 25 i 40 godina
Baterije- 100 godina
Karte za autobus/voz- dve nedelje
Drveni nameštaj- od deset do petnaest godina
Sanitarni ulošci- od 500 do 800 godina
Stiropor- na razlaže se

08/09/2017 16:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga