Na današnji dan rođen Sokrat

04/06/2015 13:08

Na današnji dan rođen Sokrat

„Ja znam samo jedno, a to je da ništa ne znam.“ – Sokrat

Na današnji dan, 4. juna 470. godina pre nove ere, rođen je jedan od najznačajnijih filozofa – Sokrat.

O njegovom životu svedoče spisi mnogih filozofa tog vremena u kojima su glavne teme bile Sokratova filozofija i opis njegove ličnosti, tako da i ono što se zna o njegovom životu van filozofskih okvira ne može se uzeti kao potpuno tačno.

Sokrat predstavlja jednu od najznačajnijih ličnosti u istoriji zapadnjačke filozofije, a njegov doprinos ogleda se u dijaloškoj metodi istraživanja – koji je poznat kao sokratski metod ili metod elenhos. On je ovaj metod primenjivao tokom ispitivanja ključnih moralnih koncepata. Njegov metod istraživanja prvi put je opisan u Platonovim Sokratskim dijalozima.

Osim toga, Sokrat se smatra ocem etike i moralističke filozofije, ali i filozofije uopšte.
O Sokratu je pisao i Aristotel, koji ga je u svojim spisima spominjao kao zalužnog za otkrivanje metoda definicije i indukcije kao suštine naučnog metoda. Aristotel je ipak smatrao i da ovaj metod nije primeren za etiku.

Sokrat je verovao da filozofija treba da postigne praktične rezultate za dobrobit društva. Nastojao je da uspostavi moralni sistem zasnovan na ljudskom razumu, a ne na teološkim principima. Po Sokratu, čovekov izbor zavisi od njegove želje za srećom, a krajnja mudrost proističe iz poznavanja samog sebe.

Atina je za Sokrata predstavljala jednu veliku učionicu u kojoj se on slobodno kretao, postavljajući narodu pitanja, nastojeći da pronađe političke i moralne istine.

sokratova-smrt

Sokratova smrt

Nakon što je Sparta porazila Atinu u Peloponeskom ratu, državno uređenje u Atini se dramatično promenilo. Došlo je do perioda nestabilnosti i sumnje u lični identitet i mesto u svetu. Sokrat nije imao dlake na jeziku i otvoreno se bunio protiv takvog stanja, nadajući se da će osvestiti građane. Međutim, desilo se upravo suprotno. Malodušnost je bivala sve izraženija, a Sokrata su optužili da svojim filozofskim stavovima kleveće uticajne i ugledne ljude.

Kada je došlo vreme suđenju, Sokratova prkosna odbrana je uticala na donošenje smrtne presude. Naime, Sokrat je umesto kazne predložio da mu porota oda najveće počasti i priznanja jer je uspeo da prosvetli narod. Poroti ovakva vrsta odbrane nije bila simpatična, pa su ga po kratkom postupku osudili na smrt tako što će popiti otrov od kukute.

Preminuo je 399. godine.

Više o životu jednog od najznačajnijih filozofa u istoriji – Sokrata pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

04/06/2015 13:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga