Na današnji dan rođen Franc List

22/10/2015 13:51

Na današnji dan rođen Franc List

Na današnji dan, 22. oktobra 1811. godine rođen je mađarski kompozitor, pijanista i dirigent Franc List.

franc-list-pijanista-kompozitorRođen je u Rajdingu, a svoje interesovanje i talenat za muziku pokazao je veoma rano, zahvaljujući tome što je njegov otac svirao klavir, violinu, violončelo i gitaru.

Otac je počeo da mu daje časove klavira kada je imao samo sedam godina, da bi godinu dana kasnije Franc List napisao svoje prvo delu, a sa devet godina počinje i sa svojim prvim koncertima.

Zahvaljujući svom talentu dobio je stipendiju za studiranje u inostranstvu.

Prva njegova dela – “Varijacije na Dijebelijev valcer” odštampana su 1824. godine.

Nakon smrti njegovog oca, Franc se sa majkom seli u Pariz gde je prestao da se bavi muzikom, iako je imao samo 15 godina i bio napočetku svoje karijere.

Međutim, nakon prisustva na koncertu Nikola Paganinija, List je odlučio da mu on bide uzor i da, nalik na njega bude virtuoz, ali ne na violoni kao Paganini, nego na klaviru. Još jedan idol bio mu je i Frederik Šopen kog je takođe upoznao u ovom periodu.

Franc List se smatra “graditeljem” moderne klavirske tehnike, zahvaljujući kojoj je i klavir kao instrument podignut na viši nivo dobivši snagu celog orkestra.

Svetsku slavu List je stekao nakon niza koncerata i nakon objavljivanja novih kompozicija koje su ga obeležile kao jedinstvenog kompozitora.

Među najznačajnijim njegovim delima nalaze se: 20 mađarskih rapsodija, “Godine hodočašća”, “Faust simfonija”, “Ljubavi snovi”…

Ženio se dva puta i imao decu iz oba braka, a u periodu između dve supruge i na vrhuncu svoje slave imao je obožavateljke u modernom smislu te reči.

Preminuo je 31. jula 1886. godine zbog bolesti srca.

Više o životu Franca Lista pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

22/10/2015 13:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga