Na današnji dan preminuo Pikaso

08/04/2015 13:49

Na današnji dan preminuo Pikaso

Na današnji dan, 8. aprila 1973. godine preminuo je jedan od najvećih umetnika 20. veka, Pablo Pikaso.

pablo-pikasoPikaso je španski slikar i vajar, a njegovi radovi obeležili su istoriju umetnosti. Kao predstavnik kubizma, zajedno sa Žoržom Brakom, napravio je prekretnicu u evropskom slikarstvu. Njegova koncepcija oblika i prostora unela je novinu u dotadašnje shvatanje ovih pojmova.

Pablo Pikaso je interesovanje za crtanje počeo da pokazuje veoma rano, već sa 11 godina. To ne čudi, s obzirom na to da je njegov otac, Hose Ruiz Blank, bio profesor crtanja kod koga je i Pikaso počeo da uči crtanje.

Jedna od slika Pabla Pikasa koja je predstavlja prekretnicu u dotadašnjoj umetnosti jeste slika iz 1907. godine koja nosi naziv “Gospođice iz Avinjona”. Na ovoj slici Pikaso je predstavio svet kao u razbijenom ogledalu.

gospodjice-iz-avinjona-pikaso

Gospođice iz Avinjona

Pikaso je bio pokretač i inspiracija za slikarske smerove – kubizam i sugestivni ekspresionizam koji predstavljaju revolucionalni prevrat u modernoj likovnoj umetnosti.

Najpoznatija dela Pabla Pikasa su “Gospođice iz Avinjona”, “Gernika” i “Dečak sa lulom” – slika koja je 2004. godine prodata na aukciji Sotebija u Njujorku za 104,17 miliona dolara.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Pikaso je najplodniji slikar svih vremena. Napravio je oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 300 skulptura.

Puno ime Pabla Pikasa je Hoze Francisko de Paula Huan Nepomuseno Marija de los Remedios Siprijano de la Santisima Trinidad Martir Patrisio Kilto Ruiz i Pikaso.

 

gernika

Gernika

Više o životu Pabla Pikasa pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

08/04/2015 13:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga