Na današnji dan preminuo Julije Cezar

15/03/2017 09:23

Na današnji dan preminuo Julije Cezar

Na današnji dan, 15. marta 44. godine pre nove ere, ubijen je rimski vojskovođa, pisac i državnik Gaj Julije Cezar.

Rođen je 100. godine pre nove ere u Rimu, u poznatoj, ali ne i imućnoj porodici. Odrastao je samo uz majku jer mu je otac rano preminuo.

Kada se oženio Kornelijom, devojkom iz aristokratske porodice, diktator Sule je naredio da se razvedu ili će im imovina biti oduzeta. Zbog ovoga je Cezar napustio Rim i počeo da služi vojsku na Siciliji i u Aziji.

Svoju političku karijeru kao advokat započeo je kada je diktator Sula preminuo, kada se Cezar i vratio u Rim i otvorio novo poglavlje u istoriji Rimskog carstva.

Kako bi se posvetio studijama filozofije otputovao je na Rodos, ali su ga na putu kidnapovali gusari koje je uspeo da nagovori da uzmu otkup za njega, ali ih je na kraju zarobio i osudio na smrt.

Za konzula u Rimu izabran je 60. godine pre nove ere, ali je doživeo veliku tragediju – iste godine preminula je njegova žena Kornelija.

Formirao je Prvi trijumvirat – politički savez koji mu je davao veliku moć, što mu je bilo od pomoći kako bi omogućio sebi još veću dominaciju.

Cezar je postao vladar Galije i Španije 59. godine pre nove ere, a 55. godine pre nove ere bez uspeha je pokušao da pokori i Britaniju.

Više o putovanjima, osvajanjima i privatnom životu Gaja Julija Cezara pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

15/03/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga