Pesak iz Sahare zaustavlja uragane?

28/08/2018 13:57

Pesak iz Sahare zaustavlja uragane?

Naučnici objašnjavaju da pustinjska prašina koja dolazi iz Sahare utiče na klimu.

Nekada je taj uticaj pozitivan, a nekad negativan.

Kako pesak utiče na klimu?

Verovali ili ne, čak i ono što se događa hiljadama kilometara daleko može uticati na to kakvo će biti vreme.

Ovu tezu najbolje reprezentuje slučaj Meksičkog zaliva. Naime, nova studija je otkrila da je razorna snaga uragana u tom delu sveta smanjena, zahvaljujući prašini iz Sahare.

Grupa istraživača uporedila je uticaj peska iz Sahare na temperature okeana, kao i na ponašanje i promene vremena. Pesak iz Sahare prelazi preko Atlantskog okeana i velika količina završava u Meksičkom zalivu, što se može primetiti i na snimcima NASA-e.

Pustinjska prašina, pored toga što završava na obalama plaže, blokira sunčevu svetlost i rashlađuje okean. Naime, hladniji okeani znače i manje energije za njihove struje, što utiče na smanjenje snage uragana. Čestice prašine se zagrejavaju i dovode to toplije atmosfere i blažih vremenskih prilika.

Ovo otkriće bi moglo uticati na smanjenje uragana u budućnosti.

Naučnici su godinama predlagali proces čija je osnovna ideja ispunjavanje atmosfere česticama sličnim prirodnim iz peska iz Sahare, kako bi se atmosfera ohladila i kontrolisala uragane i oluje.

Međutim, ranije sprovedena istraživanja su pokazala da bi taj plan mogao imati neželjene nuspojave. Naime, isto kao što uslovi u pustinji u Sahari mogu da utiču na uragane u Meksičkom zalivu, tako i Zaliv može da podstakne sušu u pustinji.

Reč je o još jednoj potvrdi da vreme nije lokalni fenomen, i da mala promena u jednom delu sveta može imati mnogo veći uticaj na hiljade kilometara udaljeno područje.

28/08/2018 13:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga