Koja je natraženija aplikacija?

10/08/2021 18:59

Koja je natraženija aplikacija?

Kompanija za digitalnu analitiku App Annie objavila je da je prošle godine TikTok bila najviše preuzimana aplikacija u svetu. Tim podatkom  Facebook Messenger je ostao bez “krune” koju već dugo drži i prvog mesta. 

Inače, ova kineska platforma za razmenu videozapisa je jedina aplikacija koja nije u vlasništvu kompanije Facebook i nalazi se već dugo u prvih pet najpreuzimanijih u svetu. Vlasnik aplikacije TikTok, ByteDance multinacionalna kompanija za internetsku tehnologiju sa sedištem u Pekingu i u svojoj državi drži prvo mesto i to sa aplikacijom Douyin, kineskim pandanom TikToku.

Upućeni navode da je popularnost TikToka posebno narasla otkad je bivši američki predsednik Donald Tramp pokušao da ga zabrani u SAD. Istraživanja popularnosti, od 2018. godine, vodeća mesta su držale aplikacije u vlasništvu Fejsbuka. Uz Facebook Messenger, visoko kotirani su WhatsApp i Instagram.

Inače, 2020. godine Tramp naredio zabranu novih preuzimanja TikTok-a u SAD-u. Tada je Trampova administracija tvrdila da ta aplikacija predstavlja “opasnost za nacionalnu sigurnost, jer su tako kineskoj vladi dostupni svi korisnički podaci”. Vlasnik aplikacije je više puta demantovala te optužbe.

S druge strane, prevaranti vrlo ozbiljno targetiraju na Instagramu. Sajber kriminalci na različite načine koriste aktuelne situacije i trendove,  kako bi uspeli u prevarama.  Kako navode u Kasperskom, na Darknetu se pojavila ban-as-a-service usluga, kojom je moguće blokiranje naloga korisnika na Instagramu. Međutim, u pojedinim slučajevima prevaranti koji nude tu mogućnost nude i usluge vraćanja naloga korisnicima u zamenu za novac.

Stručnjaci kompanije Kaspersky korisnicima preporučuju da budu oprezni, jer je Instagram postao veoma važna platforma za pojedince i organizacije. Takođe, mnogima su društvene mreže izvor prihoda kao što su umetnici i kreatori. I upravo je kod njih primećena digitalna zloupotreba.

Stručnjaci savetuju da se, u slučaju problema sa mrežom ili kada dođe do konfliktne situacije, isti prijave tehničkoj podršci društvene mreže i nikada ne treba pregovarati sa sajber kriminalcima. Umesto burne reakcije i svađe sa prevarantima, treba prikupiti dokaze, te tako treba snimiti sve ono što može potvrditi napad: ponude za otključavanje naloga, pretnje, poruke i obaveštenja. I njih priložiti  administratorima društvenih mreža.

10/08/2021 18:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga