Na današnji dan rođena Nadežda Petrović

12/10/2015 11:19

Na današnji dan rođena Nadežda Petrović

Na današni dan, 12. oktobra 1873. godine rođena je srpska slikarka i najvažniji predstavnik impresionizma, Nadežda Petrović.

nadezda-petrovicUmetnost Nadežde Petrović uticala je na razvoj modernog srpskog slikarstva. Njenih slika je sačuvano samo oko 200, ali se mnoge od njih svrstavaju u najbolja dela srpske likovne umetnosti.

Rođena je u Čačku 12. oktobra od oca Dimitrija-Mite Petrovića i maje Mileve koja je bila sestričnina Svetozara. Nadeždin mlađi brat bio je književnik Rastko Petrović.

S obzirom na to da joj je otac bio učitelj crtanja i ljubitelj umetnosti, Nadežda nije imala problema pri iskazivanju svoje želje da se bavi isto time.

Preselila se u Beograd sa svojom porodicom 1884. godine, gde je završila Višu žensku školu sedam godina kasnije. Nakon toga položila je ispit i dobila diplomu kojom je dobila i mogućnost da predaje crtanje u srednjim školama.

Svoje školovanje je nastavila u Prvoj srpskoj crtačkoj školi Kirila Kutlika i kod porodičnog prijatelja Đorđa Krstića.

Uskoro potom odlazi na usavršavanje u Minhen gde je slikanje učila od Antona Ažbea i Juliusa Ekstera.

Svoju prvu i jedinu samostalnu izložbu imala je 1900. godine u prostorijama Velike škole u Beogradu, a njena dela svrstana su u nekoliko perioda stvaralaštva.

Preminula je 3. aprila 1915. godine zaražena pegavim tifusom u improvizovanoj bolnici u kojoj je dobrovoljno pomagala vojci za vreme Balkanskih ratova.

Više informacija o životu i stvaralaštvu Nadežde Petrović nalazi se OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

12/10/2015 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga