Na današnji dan rođen Laza Kostić

31/01/2017 09:34

Na današnji dan rođen Laza Kostić

Na današnji dan, 31. januara 1841. godine, rođen je začetnik moderne srpske poezije, filozof, poliglota i pesnik, jedan od najvećih umova srpske literature, Laza Kostić.

Rođen je u Kovilju u bogatoj građanskoj porodici, što mu je dozvolilo da se posveti čitanju i učenju, zbog čega je bio jedan od najobrazovanijih srpskih pisaca.

Nakon školovanja zaposlio se kao nastavnik u gimnaziji u Novom Sadu, da bi kasnije postao advokat, beležnik i predsednik suda u periodu od 1869. do 1872. godine, nakon čega se bavio samo književnošću, novinarstvom, politikom i javnim nacionalnim poslovima.

Pročitajte šta su o obrazovanju rekli najznačajniji predstavnici umetnosti, poznati naučnici, veliki mislioci i druge značajne ličnosti!

Prema vremenu u kom je živeo Laza Kostić je bio romantičar, ali je mnogim svojim delima predstavljao pisca modernizma, odnosno pred-modernizma.

Svoj karakter je često ispoljavao u svojim pesmama u kojima se naslućuje njegova ponosna, samouverena i prkosna priroda. Što se tiče njegovog života – vodio je život pravog romatičarskog umetnika, zbog čega su ga savremenici često zvali “Ludi Laza”.

Više o životu Laze Kostića – ekscentričnog srpskog pisca, kao i o njegovom radu i zanimljivostima vezanim za njegova dela i navike pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

31/01/2017 09:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga