Kamena šuma u Sibiru

23/09/2020 10:57

Kamena šuma u Sibiru

Ako brodom krenete iz najhladnijeg grada, potom preplovite čitav hladni Bajkal, najzad ćete doći do reke Lene i njene neobične obale obrasle kamenom šumom. Ove džinovske stene kupastog oblika koje podsećaju na drveće i drvorede, u svojim stenama čuvaju neverovatne zapise i tragove prošlosti, osim što liče na pravu začaranu šumu i jedinstveni su spektakl za oči imaju i neverovatnu arheološku vrednost.

Stubovi prelepe, ledene reke Lene u Istočnom Sibiru su prirodna formacija stena. Prava kamena šuma sačinjena od stubastih stena prostire se duž obale reke. Ove stene služe kao vremenska kapsula u kojoj su zarobljeni brojni fosili i drevni organizmi. Najvažniji i najfascinantniji fosili koji su pronađeni uovoj „okamenjenoj šumi“ su fosili mamuta (Mammulhus orimigenius Blum), bizona (Bison Prisk Boj), vunenog nosoroga (Coelodonta antiguibatis Blum), Lena konja (Eggus lenensis Russ) i sobova (Rangifer tarandus L). Pored ovih brojnih neprocenljivih životinjskih fosila, ovde se mogu pronaćii dokazi o drevnim ljudima, u vidu slika i rukopisa na stenama. Ova kamena šuma je pravi muzej na otvorenom, dokaz kako kamen može poput albuma da sačuva istoriju sveta i okameni vreme.

Stubovi od stena koji čine ovu šumu visine su imeđu 100 i 150 metara, obikovala ih je ekstremna kontinentalna klima ovog područija sa veoma velikom razlikom u temperaturama- čak i do 100 stepeni celzijusa! Ovaj fenomen je jedini u svetu ovog tipa u ovoj veličini i širini velelepnosti šume od kamena.

Ukoliko poželite da uživo vidite ovo mesto, znajte da put nije ni prijatan ni jeftin. Jedan od najpopularnijih načina da se do ove veremenske kasule stigne jeste brodom koji polazi iz Jakutske, najhladnijeg grada na svetu, a dugotrajne turističke ture obično uključuju i obilazak do spektakularnog Bajkalskog jezera koje se nalazi samo 900 kilometara jugozapadno od Stubova Lene, neprocenjivog krajolika koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

23/09/2020 10:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga