Osmišljena video igrica u kojoj se pojavljuje lik Adolfa Hitlera?

28/08/2018 14:19

Osmišljena video igrica u kojoj se pojavljuje lik Adolfa Hitlera?

Kompjuterska igra “Through the Darkest of Times”, predstavljena je nedavno na sajmu Gamescom u Kelnu.

Reč je o prvoj video igrici u kojoj je dozvoljeno prikazivanje kukastih krstova i u kojoj se pojavljuje lik Adolfa Hitlera.

Video igrica posvećena Hitleru?

Direktorka komisije Samokontrola zabavne programe, koja izdaje dozvole za kompjuterske igrice, Elizabet Zeker objasnila je da igrice koje se kritički suočavaju s prošlošću mogu dobiti dozvolu u budućnosti.

Naime, sve do sada je prikazivanje zabranjenih simbola nacionalsocijalizma, dopušteno samo u izuzetnim slučajevima filmske i pozorišne umetnosti.

Tokom 1998. godine, jedan sud je zabranio kukaste krstove i ostale nacističke simbole u jednoj igrici. Zabranu je obrazložio strahovanjem za mlade, odnosno da bi najmlađi mogli lako da se naviknu na te “simbole”.

Komisija Samokontrole za zabavne programe će i dalje analizirati svaku pojedinačnu igricu u kojoj postoji i najmanja naznaka zabranjenih simbola.

Nemačka ministarka za porodicu Franciska Gifej, kritikovala je odluku komisije izjavljujući da se sa takvim stvarima ne igra, posebno u Nemačkoj, gde je i danas potreban osećaj odgovornosti za ono što je učinjeno.

28/08/2018 14:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga