Astronomi su pronašli novu planetu sličnu našoj!

29/04/2020 11:50

Astronomi su pronašli novu planetu sličnu našoj!

Astronomi su našli novi svet u blizini jedne udaljene zvezde.

Kepler-1649c je planeta koja je za samo 6% manja od Zemlje i orbitira oko svoje zvezde. Planeta ima slične karakteristike kao Zemlja, kako po dimenzijama, tako i po temperaturi.

Informacije potiču od svemirskog teleskopa Kepler/K2, kojim je uočeno skoro 200.000 zvezda za četiri godine. Njegova misija je bila da izračuna koliko zvezda iz Mlečnog Puta ima iste dimenzije kao Zemlja. Misija je definitivno završena 2018. godine, nakon nekoliko godina u kojima je bilo tehničkih problema, ali ove informacije potiču iz perioda pre 2013. godine. Tumačenje podataka je zaključeno sada, a zaključci astronoma pokazuju da je planeta Kepler-1649c sličnija Zemlji.

Što se tiče dimenzija i verovatne temperature, ova planeta je najsličnija našoj od svih koje su pronađene Keplerom. 

Koliko je daleko nova Zemlja

Novi svet se nalazi na 302 svetlosne godine distance, u sazvežđu Labud. Planeta kruži oko zvezde tipa M koja nije vidljiva sa Zemlje i naziva se Kepler-1649. Zvezda tipa M je zvezda sa sniženom masom, koja je poznata i pod nazivom “crveni patuljak”. Dok je zvezda oko koje kruži mnogo manja od Sunca, ona prima odprilike 75% svetla od onog koji prima Zemlja. Kepler-1649c je 1,06 puta veći od Zemlje i završi krug oko zvezde za 19,5 dana.

Ovaj intrigantni i udaljeni svet pruža nadu da se još neka planeta slična našoj nalazi među zvezdama.

Dok postoje druge egzoplanete koje su bliže Suncu po veličini (kao što je TRAPPIST-1f ili Teegarden c) ili temperaturi (TRAPPIST-1d i TOI700d), ne postoji druga planeta koju bi smatrali sličnijoj Zemlji prema temperaturi i veličini. 

Još nije poznata atmosfera planete Kepler-1649c, prema čemu bi mogla biti poznata i temperatura. 

29/04/2020 11:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga