Koliko bi mogao da traje put kroz Zemlju?

15/03/2016 10:59

Koliko bi mogao da traje put kroz Zemlju?

Od kada su prvi moreplovci poželeli da krenu na put oko Zemlje, tražio se način da ovo putovanje traje što kraće. Ali sada postoji novi izazov!

Sada kada je moguće veoma brzo obići Zemlju avionom, postavlja se pitanje – koliko bi trajao put kroz središte Zemlje?

Upravo ovim pitanjem su se bavili naučnici, a do sada je postojala teorija da bi za to bilo potrebno oko 42 minuta.

Fizičar Aleksander Kloc iz Kanade je pokušao da izračuna koliko bi bilo potrebno vremena kada bismo hteli sa jedne strane Zemlje da kroz imaginarni tunel dođemo na drugu stranu.

Pre njegovog istraživanja naučnici su izračunali da bi nam bilo potrebno tačno 42 minuta 12 sekundi da kroz “gravitacioni tunel” prođemo kroz središte Zemlje – sa jedne na drugu stranu planete.

Međutim, u svom istraživanju Kloc je došao do drugačijeg rezultata. On je pažljivo računao na koji način struktura Zemlje utiče na brzinu kojom bi mogli da se krećemo kroz njeno središte.

“I sam se iznenadio kad sam video rezultat. Dakle, obzirom na to kako je Zemlja strukturirana, gravitacija se lagano povećava što se više približave njenoj unutrašnjoj kori, dok je u samom centru gravitacija nula”, napisao je Kloc.

Kada je izračunao gustinu Zemljinih slojeva, Kloc je došao do teorije da bi čovek mogao da putuje osam kilometara u sekundi, odnosno 23 puta brže od brzine zvuka.

Upravo zahvaljujući ovoj računici, Kloc je došao do konačnog odgovora – za put kroz Zemlju bi nam bilo potrebno 38 minuta.

Zanimljivo je to da bi se, ukoliko bi ovaj put bio moguć, brže stizalo od Velike Britanije (kroz Zemlju) do Novog Zelanda, nego od Velike Britanije do Maroka.

15/03/2016 10:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga