Grobnice iz bronzanog doba otkrivene u okolini Bora!

02/11/2018 11:35

Grobnice iz bronzanog doba otkrivene u okolini Bora!

Austrijski i srpski arheolozi otkrili su značajna nalazišta na području Bora.

Naime, nakon otkrića, stručnjaci su zaključili da se stanovništvo na ovom području, bavilo proizvodnjom bakra još u bronzanom dobu.

Grobnice iz bronzanog doba

Istraživanje arheo-metalurškog lokaliteta Trnjane kod Bora, otkrilo je postojanje velikog broja grobnica, koje potiču iz bronzanog doba.

Otkriveni spaljeni ostaci, koji se nalaze u ćupovima, proćiće kroz niz testova i analiza u laboratorijama u Austriji i Nemačkoj, kako bi se precizirala godina nalazišta.

Arheolog iz Arheološkog instituta u Beogradu, Aleksandar Kapuran, naveo je da je okolina Bora jedino područje od Alpa do Kipra, na kom je otkriveno da se stanovništvo bavilo metalurgijom bakra u bronzanom dobu. Otkrića na lokalitetu Hajdučka česma preciziraće godine u kojima se stanovništvo s ovog područja bavilo proizvodnjom bakra.

Otkrića ukazuju na početak industrijske proizvodnje, koja je u praistoriji bila u povoju. Reč je o delatnosti koja je u to doba, bila izuzetno razvijena u odnosu na druge delatnosti.

Zamenik direktora Instituta za orijentalnu evropsku arheologiju OREA austrijske akademije nauka u Beču, Mario Gavranović, istakao je da je u pitanju prvi naučno-istraživački projekat Austrije i Srbije u oblasti arheologije. Prvi projekat je doveo do značajnog otkrića, ne samo u istraživanju srpske, već i evropske civilizacije.

Na lokalitetu Hajdučka česma otkriveno je oko 70 grobova sa kamenim konstrukcijama, samo nekoliko santimetara ispod površine zemlje. U grobovima se nalaze urme i ćupovi sa ostacima. Analizom kostiju i uglja, datiraće se nalazište.

Izvor: nationalgeographic.rs

02/11/2018 11:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga