Izumi za koje (možda) ne znate da su Teslini!

18/11/2015 11:13

Izumi za koje (možda) ne znate da su Teslini!

Poznato je da je Nikola Tesla u toku života imao više od 700 izuma, ali o velikom broju se ne zna dovoljno, pa smo tako možda do sada često koristili Teslin izum, ne znajući da je njegov.

Dela mnogih velikana tokom istorije priznata su širom sveta – tek nakon njihove smrti. Upravo je istu sudbinu imao i Nikola Tesla, kao i njegovi izumi.

Iako se on smatra naučnikom i pre svega izumiteljem, on je za sebe govorio da je samo “otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas“.

Njegovi izumi kao što su okretno magnetsko polje i višefazni sistem naizmeničnih struja među prvim su asocijacijama kada se pomene Nikola Tesla, ali šta je sa ostalim mnogobrojnim izumima? Koliko se o njima zna?

Iako prva asocijacija nije Nikola Tesla, ovi izumi su njegovi:

Robot

U Teslino vreme nije bilo robota, niti mehanike kakva danas postoji, ali to je upravo dokaz da je rad ovog naučnika u velikoj meri uticao na budućnost. Kao jedan od prvih robota smatra se Teslin brod na daljinsko upavljanje. Upravo zbog toga se Nikola Tesla naziva “ocem robotike”.

Radio

Početkom 20. veka ozbiljne rasprave su se vodile na temu Teslinog izuma radija. Problem je bio u tome što je i Italijan Marconi tvrdio da je ovo njegov izum, ali da je koristio tehnologiju koju je Tesla patentirao. Nikola Tesla je izvršio prvo radio emitovanje 1901. godine, dok je Marconi mnogo kasnije tvrdio da je radio njegov patent.

Međutim, vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država zaključio je 1943. godine da je Nikola Tesla ipak prvi izmislio radio i da je to zvanično njegov izum.

Daljinsko upravljanje

Daljinsko upravljanje je nešto što se koristi u svakodnevnom životu odavno, a osmišljeno je pre više od 100 godina. Nikola Tesla je osmislio način da na daljinu kontroliše ili upravlja nečin, a to je demonstrirao 1898. godine kada je u “Medison skver gardenu” daljinski kontrolisao brod.

Neonsko svetlo

Još davne 1893. godine Nikola Tesla je osmislio neonska svetla koja su gotovo u potpunosti ista kao ona koja su danas u širokoj upotrebi. Upravo je ovo još jedan od pokazatelja da je Tesla bio čovek budućnosti.

Električni motor

Zbog toga što je izumeo električni motor, Tesla je 1975. godine uvršten u Kuću slavnih izumitelja. Ovaj indukcioni motor se danas nalazi u poznatom automobilu na struju koji pravi kompanija Tesla.

18/11/2015 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga