Novosadska gimnazijalka dobila nagradu od Gugla

08/10/2014 10:02

Novosadska gimnazijalka dobila nagradu od Gugla

Jovana Kondić, učenica drugog razreda Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada, došla je do finala svetskog takmičenja u inovacijama koje organizuje Gugl. Izum koji joj je doneo nagradu je sasvim prirodna i veoma efikasna toplotna izolacija na bazi cementa, celuloze i zeolita.

Guglov sajam nauke takmičenje je u oblasti prirodnih nauka, a na njemu se svake godine okupi više desetina hiljada mladih inovatora uzrasta od 13 do 18 godina. Na kraju takmičenja, na mapi sveta je zasvetlelo 30 tačaka, a jedna od njih je bila i Novi Sad – jedina tačka koja je zasvetlela na Balkanu.

Jovana je rekla da joj nije žao što nije pobedila, i da je konkurencija neverovatna, te da je zadovoljna što je ušla u finale takmičenja. Ona je od Gugla dobila zahvalnicu i plaketu kao zaslugu za svoj izum. Nakon toga, ona je prezentaciju rada snimila i poslala im kako bi mogli da prikažu njen rad na dodeli nagrada.

Jovana Kondić dobila nagradu od Gugla.

Jovana Kondić dobila nagradu od Gugla. Foto: R. Gatel

Ona je na ideju za izum došla jer zna da su istraživanja pokazala da 45% potrošnje energije u svetu odlazi na zagrevanje jer je izolacija loša, pa je odlučila da stane tome na kraj. Njena termoizolaciona ploča je jedina u svetu koja je u potpunosti prirodna, može se reciklirati i nije zapaljiva. Najbolja stvar je to što njena izrada uopšte nije skupa, pa bi mogla i da se nađe u proizvodnji i koristi u svakodnevnom životu.

Ono što joj je bilo potrebno da napravi ploču je 500 grama zeolita, 200 grama cementa i 100 grama celuloze za jedan kubni decimetar.

Ona je projekat započela prošle godine i tada niko nije verovao u nju. Kada je zbog projekta odustala od razmene učenika i odlaska u Nemačku, i profesori i roditelji su negodovali. Međutim, ona je dokazala i sebi i njima da treba pratiti svoje instinkte i sada su svi ponosni na nju.

Sledeća stvar na koju ona želi da se usredsredi jeste genetika i kako se pomoću DNK može uticati na uništavanje raznih bolesti. Ona pohađa prirodno-matematički smer na nemačkom jeziku, a uči još i italijanski jezik, ide na dramsku sekciju i trenira odbojku. Kaže da bi volela da studira u Italiji.

Ploča ima još namena

Pošto je zeolit element koji upija radijaciju, ploča nema samo termoizolacionu namenu. Od iste kombinacije materijala, samo u drugoj razmeri koja dodaje čvrstinu ploči, može se napraviti i podna izolacija. Ploča je potpuno prirodna i zdrava, a zeolit je koristan jer upija radioaktivne elemente. Ona je za sada napravila jednu ploču kao primerak.

Izvor: 24 sata

08/10/2014 10:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga