10 korisnih izuma koji bi se uskoro mogli naći u široj upotrebi

25/07/2014 13:29

10 korisnih izuma koji bi se uskoro mogli naći u široj upotrebi

Mnogi od ovih izuma verovatno će se jednog dana naći u širokoj upotrebi, kao na primer, tkanina koja proizvodi struju, ambalaža od gljiva, cevi koje prate curenje…

1. Žvaka za popravku zuba

Od karijesa i upale desni boluje oko 4 milijarde ljudi. Žvake sa ksilitolom, mogle bi u budućnosti da čiste zube i sprečavaju oralne bolesti.

2. Štitnik za zube koji detektuje potre mozga

Sportisti često dobijaju udarce u predelu glave, a neke potrese mozga teško je registrovati. Sve to može dovesti do trajnog oštećenja mozga. Štitnik registruje udarce dovoljno jake da izazovu potrese mozga i o tome obaveštava igrača i trenera.

3. Uređaj za dezinfekciju ruku povezan na internet

Ovaj izum najbolje bi “prošao” u bolnicama. Pomoću njega, bilo bi moguće pratiti koliko osoblje bolnice redovno pere ruke i time sprečile infekcije i bolesti koje nastaju usled prljavih ruku u bolnicama.

4. Kuvalo sa solarnim napajanjem

Ovaj izum bi pre svega imao uticaj na uštedu energije. Često se za kuvanje koriste goriva, koja pored toga što su skupa, kao nusprodukt stvaraju dim i štete okolini.

5. Prenosni uređaj za filtriranje vode

Uređaj koji bi imao zapreminu oko 20 l pretvarao bi jezersku vodu u čistu i pitku. Ovo bi pre svega pomoglo milionima ljudi koji žive u nedostatku pijaće vode. Postavlja se pitanje kakav bi bio odgovor kompanija koje se bave flaširanjem pijaće vode imajući u vidu da flaširana voda ima sve veću vrednost na tržištu.

6. Cevi koje mere curenje

Velike količine vode izgube se usled curenja. Pametne cevi bi imale zadatak da uz pomoć senzora prate eventualnu pojavu curenja vode i odmah po otkrivanju obaveste nadležne o kvaru u sistemu. Brzo lociranje kvara i njegova sanacija sprečila bi gubitak veće količine vode.

7. Skeniranje nutritivnog sadržaja hrane

Često se na pakovanjima nalaze razne etikete koje daju informacije o sadržaju onoga što je zapakovano, ali sami kupci u velikom broju ne znaju šta ustvari jedu i koliko kalorija unose. Spektrometar koji bi mogao da stane u svačiji džep, meriće kalorije i hemijski sastav hrane.

8. Tuš koji reciklira vodu i ponovo je koristi

Današnji tuševi koriste velike količine energije i vode, pogotovo ako smo skloni tome da duže vreme uživamo pod tušem. OrbSys je tuš koji korišćenu vodu reciklira tako što je nakon propuštanja kroz filter ponovo izvlači kao čistu.

9. Ambalaža od gljiva

Mnoge vrste ambalaža, pre svega plastične nisu biorazgradive i mogu da izazovu ekološke i zdravstvene probleme. Neke kompanije već su razvile proizvodnju ambalaže od poljoprivrednih nusproizvoda, naravno i od gljiva.

10. Tkanina koja proizvodi struju

Zamišljena je tako da koristi toplotu tela kako bi proizvela struju. Energija dobijena uz pomoć Flic tkanine mogla bi se koristiti, na primer, za punjenje mobilnog telefona.

25/07/2014 13:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga