Supermasivna crna rupa emituje talase ka Zemlji?

23/01/2023 14:56

Supermasivna crna rupa emituje talase ka Zemlji?

Međunarodna saradnja astronoma dovela je do neverovatnih opservacija supermasivne crne rupe nazvane “Strelac A” koja se nalazi u sredini Mlečnog puta.

Naučnici su uspeli da vide da emisije koje je ispuštala crna rupa su zapravo dopirale iz veoma malog dela, manjeg nego što se očekivalo. Supermasivne crne rupe, naime, često proizvode mlaz materijala koji ispušta emisije. One se detektuju uz pomoć radio talasa. Međutim, “Strelac A” je okružen oblacima gasa, te je teško posmatrati njegove emisije.

Supermasivna crna rupa

Ono što je posebno zanimljivo kod naše supermasivne crne rupe jeste što emisije ne dolaze iz mlaza. Ili je upitanju to, ili se Zemlja nalazi tačno na putu, te se emisije upućuju direktno na nas.

“Ovo može da implicira da se radio emisije proizvode iz diska gasa, umesto iz mlaza radio talasa”, naveli su stručnjaci.

Sama crna rupa koju smo spomenuli teška je 4 miliona puta više od Sunca, a široka je 44 miliona kilometara. Velika kada je poima čovek, ali vrlo mala u poređenju s svemirom.

Od nas je udaljena 26000 svetlosnih godina i teško ju je posmatrati i analizirati. To bi bilo isto kao pokušaj da se analizira CD ostavljen na Mesecu uz pomoć teleskopa.

Naučnici nas uveravaju da ova crna rupa nije pretnja po naš Sunčev sistem.

23/01/2023 14:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga