Da li ćemo uskoro morati bez ovih namirnica?

16/09/2015 10:10

Da li ćemo uskoro morati bez ovih namirnica?

Osim životinja čije je stanište ugroženo, pa tako i njihovi životi – i neke biljke su na korak do izumiranja.

Najveća pretnja za izumiranje pojedinih biljnih kultura je globalno zagrevanje, ali iako se preuzimaju određene mere opreza, to ipak nije dovoljno da bi se zaštitile i očuvale.

Od namirnica koje konzumiramo svakodnevno, ove su najugroženije:

Kafazrna-kafe

Na kafu najviše negativnih efekata imaju visoke temperature, duge suše, preobilne kiše, ali i uporne štetočine i različite bolesti biljaka. Upravo je ovo razlog što se u Indiji proizvodi 30 odsto manje kafe, koliki je pad zabeležen u periodu od 2002. do 2011. godine.

Kikirikikikiriki

Kikirikiju su potrebni posebni uslovi kako bi uspevao i napredovao. Pre svega, potrebna mu je određena vlažnost tla i niže podzemne temperature. Međutim, prema prognozama, ukoliko se nešto drastično ne promeni, uzgajanje kikirikija će uskoro biti gotovo nemoguće.

Vinogrozd

Najbolje vino se proizvodi u delovima Francuske i u Kaliforniji. Problem je u tome što je već primećen manjak prinosa grožđa. Na ovo najviše utiču visoke temperature koje u toku godine traju duže nego ranije. Na taj nečin uništava se berba, a grožđe ostaje bez ključnog sastojka za dobro vino – organske kiseline. Promena klime može biti i dobra vest, ukoliko se u nekim drugim krajevima sveta poboljšaju uslovi za uzgajanje grožđe.

Čokoladacokolada

Najveći deo čokolade proizvodi se u samo dve države – u Gani i Obali Slonovače. Međutim, porast temperature na svetskom nivou veoma negativno utiče na uzgoj glavnog sastojka čokolade – kakaovca. Prema prognozama stručnjaka, proizvodnja čokolade do 2030. godine će biti prilično ugrožena.

Ribalosos

Do sada je mnogo vrsta riba izumrlo, a neke su trenutno veoma ugrožene. Na ovakvu situaciju u životinjskom svetu svetskih voda utiče, koliko promene u klimatskim uslovima, toliko i ribolov. Najugroženiji su losos i pastrmka čije je prirodno stanište u hladnim vodama, kojih će u budućnosti biti sve manje zbog rasta globalne temperature. Takođe, one ribe koje ne napuštaju okean su na listi ugroženih vrsta. Prema rečima stručnjaka, velike ribe ne rastu u istoj meri kao ranije, nego čak i do 25 odsto manje.

16/09/2015 10:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga