Kako je nastala najveća pustinja na svetu?

02/03/2020 11:47

Kako je nastala najveća pustinja na svetu?

Svi smo slušali i gledali strašne priče o nemilosrdnoj Sahari, u kojoj i najizdržljiviji pokleknu na vrelom pesku. Nova saznanja o jednoj od najvećih pustinja na svetu pomogle su naučnicima da dođu do preciznijih saznanja o njenom nastanku. Zavirimo kroz istoriju nastanka Sahare!

Najveća pustinja na svetu nalazi se na severu Afričkog kontinenta. Površina Sahare od preko 9 miliona km2, nekada nije bila prekrivena peskom.

Prema britanskim naučnicima koji su istraživali istoriju Sahare, na tom mestu se nekada nalazilo najveće jezero slatke vode, koje je nosilo naziv – Mega Čad.

Nakon što je jezero presušilo nastala je najveća pustinja na svetu. Mnogi naučnici sigurni su da je isušenje ovog jezera trajalo oko 4.000 godina. Naime, vlažni period na severu Afrike naglo se zaustavio pre oko 5.000 godina, kada je počelo i jezero Mega Čad da se isušuje, dok je gotovo u potpunosti nestalo pre oko 1.000 godina.

Iako je nekada bio najveći izvor vode na Zemlji, s obzirom na to da se prostiralo na 360.000 kvadratnih kilometara, isparilo je i nestalo. Međutim, zahvaljujući tome što je isparilo ovo jezero – amazonske šume su počele da rastu i da se šire. Pesak koji je ostao nakon isparenja Mega Čada poslužilo je kao prirodno đubrivo koje je do amazonskih šuma stizalo preko Atlantskog okeana.

Od Mega Čada ostalo je malo jezero koje se nalazi između država Čad, Nigerije i Kameruna i koje se prostire na zemljištu od 366 kilometara kvadratnih.

02/03/2020 11:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga