Novi izum Gugla – Pametna kašika

26/11/2014 11:18

Novi izum Gugla – Pametna kašika

Gugl je poznat po tome što redovno ulaže u razne naučne projekte i pronalaske, a jedan od poslednjih pronalazaka ove kompanije je – kašika.

Naravno, ne misli se na običnu kašiku, već na malo čudo tehnologije koje za cilj ima olakšavanje života ljudima koji pate od Parkinsonove bolesti ili imaju drhtavicu (esencijalni tremor).

Naime, kašika nosi naziv “Liftware”, neki je već zovu “Spoogle” (spoon + Google), a radi tako što “predviđa” drhtanje ruke i automatski pravi korekcije kako bi održala ravnotežu. Tokom kliničkih testova, kašika je uspela da redukuje drhtanje za čak 76%.

Predstavnica Gugla Kejtlin Džabari rekla je da je cilj projekta da se pomogne ljudima u svakodnevnim aktivnostima uz nadu da će se o pojedinim bolestima više saznati.

Do sada je razvijeno mnogo uređaja namenjenih ljudima koji pate od tremora, ali nijedan ne koristi tehnologiju na ovaj način, kažu stručnjaci.

Neurolog dr Džil Ostrem sa Univerziteta u Kaliforniji kaže da je ovo potpuna novina, a ona je tvorcima kašike pomagala svojim savetima. Neki od njenih pacijenata nisu mogli samostalno da jedu i drugi su morali da ih hrane, a sada to sve mogu sami. Iako ih kašika neće izlečiti, ona za pacijente predstavlja veliki pomak, kaže Ostrem.

Više od deset miliona ljudi u celom svetu, uključujući i majku jednog od osnivača Gugla, Sergeja Brina, pate od tremora ili od Parkinsonove bolesti.

Izvor: Blic

26/11/2014 11:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga