Ruter koji će vas učiniti anonimnim na internetu

17/10/2014 12:24

Ruter koji će vas učiniti anonimnim na internetu

Odavno je poznato da je anoimnost na internetu gotovo nemoguća stvar jer razne agencije ili države prate šta građani rade. To je postalo posebno jasno kad je Edvard Snouden obelodanio sve što je američka NSA obaveštajna služba radila i koje je sve podatke skupljala o ljudima.

Ovo je podstaklo i korisnike da se probude i shvate da se svaki njihov pokret prati i da anonimnost na internetu ne postoji. Tako je nastalo više projekata sa ciljem da se oteža ili onemogući nadzor raznih obaveštajnih službi.

Jedan od ovih projekata je Kickstarter projekat pokrenut pre par dana. Osnivač projekta je August Germar iz Čikaga, a početni cilj mu je bio da skupi 7.500 dolara donacija za prototip rutera. Međutim, projekat je naišao na podršku i odobravanje kod korisnika, te je ovaj projekat skupio skoro 600.000 dolara u donacijama, što je iznenadilo i Augusta jer to nije očekivao.

Naziv rutera je Anonabox, a pokreće ga open source softver. Sav saobraćaj se obavlja preko Tor mreže i štiti, te bi to trebalo da vam obezbedi siguran pristup internetu i da onemogući otkrivanje vašeg identiteta.

Još jedna prednost ovog rutera jeste to što zaobilazi cenzurisane DNS adrese internet provajdera. Na primer, u Kini je već duže vreme blokirana DNS adresa Instagrama, a i Turska je probala nešto slično, međutim, rezultati nisu bili toliko uspešni.

Cena rutera je 51 dolar, a očekuje se da će početak proizvodnje biti u januaru 2015. godine.

Pogledajte kako ovaj ruter izgleda:

17/10/2014 12:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga