Video igre u školama u Švedskoj

21/08/2015 09:53

Video igre u školama u Švedskoj

Velika popularnost i razvoj video igara deo je života današnjih srednjoškolaca, ali i onih malo starijih. Video igrice odavno predstavljaju glavni vid zabave za mnoge.

U Švedskoj su zato tri srednje škole odličile da u svoj nastavni plan uvrste i video igre, odnosno elektronski sport. Na ovaj način, pružiće učenicima priliku da nauče malo više i o razvoju igara, njihovom nastanku, dok će oni koji se pokažu kao najtalentovaniji – učestvovati i na turnirima.

Elektronski sport u proteklih 10 godina ima sve veću profesionalnu scenu. Neke od najpopularnijih igara su Counter Strike, Global Offensive, Battlefield, Call of Duty, World of Tanks, League of Legends, koje igra više od milion igrača.

Od svih igrača video igrica, postoji određen broj njih koji se svrstavaju u profesionalne igrače koji učestvuju u profesionalnim turnirima. Na turniru “The International 2015” u Doti 2, nagradni fond je iznosio 18 miliona dolara, a pobednički tim je osvojio nagradu od 6,5 miliona dolara.

Za sada je Južna Koreja predvodnik u prihvatanju elektronskog sporta, ali je Švedska prva koja je uvrstila elektronski sport u srednjoškolsko obrazovanje.

Kada zvanično postane deo nastavnog plana, elektronski sport će imati isti tretman kao i fizičko vaspitanje, koje naravno neće biti ukinuto, nego će ostati u statusu redovnog predmeta.

Na časovima elektronskog sporta učenici će imati priliku da slušaju predavanja gostujućih predavača, koji će najčešće biti profesionalni igrači, a nastava će se održavati u posebno opremljenim učionicama.

21/08/2015 09:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga