Zašto nas noge bole više kada stojimo u mestu?

30/09/2015 16:14

Zašto nas noge bole više kada stojimo u mestu?

Kada šetamo dva sata noge nas neće zaboleti, ali za bol u nogama dovoljno je stajanje od 20tak minuta na jednom mestu. Što je to tako?

Razllika između hodanja i stojanja za noge je ogromna. Dok hodamo noge se više odmaraju nego kad stojimo!

Dok stojimo noge trpe težinu tela, održavaju ravnotežu, odnosno u potpunosti su aktivne, posebno mišići listova. U odnosu na stajanje, hodanje ipak dozvoljava nogama da se odmore jer kada koračamo opterećujemo noge naizmenično i raspoređujemo “posao” na više mišićnih grupa. Osim toga, kada je noga podignuta dobija i trenutak odmora dok ne započne korak.

Tokom stajanja krvi i limfa se spuštaju u stopala, listove i članke, a srcu je najteže da uspešno samostalno pumpa krv čak do stopala, odnosno iz stopala. Upravo je to razlog zbog kog nam nekad oteknu noge posle dužeg stajanja na jednom mestu.cekanje-u-redu

Posebne su situcije kada stojimo u redu i nešto čekamo. Kada smo na primer u redu u pošti (i čekamo da platimo neki račun ili tome slično) tada se ne događa ništa što bi moglo biti zanimljivo, pa je neretko naša pažnja usmerena na stopala. Tada postajemo svesniji ovog dela tela i onoga što se događa u stopalima u tom trenutku, pa na taj način dajemo još više pažnje nelagodnosti i bolu, pa nam se čini da nas još više bole noge. Zato je poželjno društvo u ovakvim situacijama – kako bi skrenuli pažnju sa stopala.

Prilikom hodanja, čak i kada idemo sami, ne može doći do toga da previše pažnje obraćamo na stopala i da se pitamo da li nas i koliko bole jer se tada mozak koncentriše na više različitih stvari – hodanje, okolinu, potencijalnu opasnost (prelazak ulice i slično).

30/09/2015 16:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga