Kanada: Životinje kojima preti istrebljenje

08/12/2016 12:05

Kanada: Životinje kojima preti istrebljenje

Već decenijama i vekovima ljudi svojim delovanjem menjaju prirodu i prirodne tokove, a tome doprinosi i globalno zagrevanje zbog kog se menja i klima.

Upravo su ovo najčešći uzroci za težak opstanak određenih vrsta životinja, a u Kanadi su posebno ugrožene dve vrste – leptiri i irvasi.

S obzirom na to da su veoma osetljivi na promene u prirodi koje se dešavaju, irvasi na istoku Kanade su gotovo pred istrabljenjem, dok se i u ostalim delovima ove zemlje dovodi u pitanje njihov opstanak.

Pored irvasa, u Kanadi su posebno ugroženi i veliki leptiri iz porodice “monarha”, koji su poznati po svojoj lepoti.

Osim što im se menjaju uslovi života, životinje koje su pred istrabljenjem ugrožene su i usled sresa koji doživljavaju u svom prirodnom stanišutu, za šta su uglavnom krivi ljudi.

irvas

Irvasi su u ozbiljnoj opasnosti od istrebljenja upravo zato što je sve manje subpolarnih šuma u kojima žive, a sve to zbog eksploatacije drveta i ruda, ali i globalnog zagrevanja čije su posledice i više nego očigledne u okolini Severnog pola.

U poslednjih 30 godina, prema stručnjacima iz Svetskog fonda za prirodu koji prate broj svih životinja, broj irvasa u Kanadi se smanjio za čak 95 do 98 odsto. Ni sličaj leptira “monarha” nije mnogo drugačiji – s tim što oni leto provode u Kanadi, a zimu u Meksiku (gde im je život takođe otežan), pa tako tokom svake jeseni prelete 4.000 kilometara.

200 američkih, meksički i kanadskih intelektualaca, naučnika i umetnika je povodom ovih problema pisalo liderima svojih zemalja tražeći zabranu rudarstva i nelegalne seče šuma u meksičkom rezervatu gde leptiri “monarsi” provode zimu, kao i oštriju zabranu pesticida na parcelama mlečika na koje ženke ovih leptira ostavljaju jaja.

08/12/2016 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga