I drveću je potreban san!

28/05/2016 09:14

I drveću je potreban san!

Iako se spavanje vezuje za ljude i životinje koji, nakon aktivnog dana, odlaze na spavanje kako bi se odmorili i bili spremni za dalje aktivnosti – i drveće može da spava!

Naime, naučnici su ispitivali “ponašanje” drveća tokom noći, nakon čega su došli do zaključka da i oni spavaju, odnosno da obavljaju neku radnju koja bi mogla da se uporedi sa spavanjem.

Naravno, jako je čudno i pomisliti kako hrast ili breza uveče odlaze na spavanje ili prilegnu malo popodne da odmore, ali i drveće ima potrebu za odmorom.

Naučnici iz Austrije, Finske i Mađarske, koji su radili ovo istraživanje, koristili su laserske skenere kako bi analizirali dva stabla i proučavali milion različitih tačaka na njihovoj površini.

Ono što su otkrili bilo je poznato još u vreme Čarlsa Dikensa – a bilo je primećeno na manjim biljkama, a to je – da se drveće tokom noći “kreće”.

drvece noc

„Naši rezultati pokazuju da se celo drvo spusti tokom noći, što se može zaključiti po promeni položaja lišća i grana“, rekao je naučnik sa Instituta za geoprostorna istraživanja u Finskoj Eetu Puttonen.

„Promene nisu prevelike, već svega deset centimetara za drvo visoko 5 metara, ali su bile sistematične toliko da su instrumenti uspeli da ih zabeleže“, dodao je Puttonen.

Kako vreme i lokacija ne bi bile presudne za istraživanje, naučnici su proučavali jedno drvo u Finskoj, a drugo u Austriji, pod mirnim vremenskim uslovima bez vetra. Lišće i grane su postepeno opadale, a najniža pozicija se ostvarila nekoliko sati pre izlaska sunca.

Ujutru, drveće je u roku od nekoliko sati ponovo zadobilo svoju prvobitnu visinu i formaciju.

Naučnik mađarskog Centra za ekološka istraživanja Andraš Žlinski objašnjava da je spuštanje grana verovatno uzrokovano padom pritiska vode unutar ćelija drveta, odnosno turgorovom pritiskom.

„To znači da su grane i list stabljike manje rigidne, a više sklone padu pod sopstvenom težinom“, rekao je Žlinski.

Naučnici smatraju da nije nemoguće da drveće odmara svoje grane tokom noći, jer njihovo podizanje tokom dana omogućava bolju poziciju za hvatanje sunčeve svetlosti, a tokom noći nema svetla, pa samim tim ni potrebe za rasipanjem energije u podignutom položaju.

28/05/2016 09:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga