Šta bi se dogodilo kada bi Mesec počeo da se približava Zemlji?

02/08/2022 15:13

Šta bi se dogodilo kada bi Mesec počeo da se približava Zemlji?

Može li Mesec da se sruši na Zemlju? Da li bi čovečanstvo preživelo?

Zemljin prirodni satelit svojim delovanjem utiče na život na Zemlji.

Šta bi bilo, kad bi bilo?

Ako bi iz nekog razloga delovi Meseca počeli da padaju na Zemlju, došlo bi do pojave poznate kao Rocheova granica.

Reč je o tački na kojoj su gravitacijske sile koje održavaju satelit, slabije od plimnih sila koje pokušavaju da rastrgaju satelit.

Iz prespektive laika, kada bi se Mesec približio Zemlji na manje od 18,5 kilometara plimne sile bi ga rasparčale, a njegovi delići bi se skupili u presten iznad ekvatora, poput onog koji ima Saturn.

Međutim, ovakva situacija ne bi potrajala, jer bi nakon određenog perioda ti komadi počeli da padaju na Zemlju, poput kiše asteroida. Ova pojava bi dovela do uništenja gradova, ali bi problemi čovečanstva počeli mnogo pre toga.

Naime, ukoliko bi počeo da se približava Zemlji, uticaj na plimu bi bio mnogo veći, pa bi tako do trenutka kada dostigne Rocheovu granicu, plime dostigle visinu od 7.600 metara. To znači da bi planeta bila uništena brojnim cunamijima, koji bi se događali desetak puta tokom dana.

Ogromni valovi bi otkrivali dno okeana i uništavali život u njemu. Zemljina rotacija bi se ubrzavala s približavanjem Meseca, pa bi tako dani postali sve kraći i kraći, a temperature na globalnom nivou bi se smanjivale.

02/08/2022 15:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga