Dok rešenje ne stigne, reset je opcija

06/05/2021 12:31

Dok rešenje ne stigne, reset je opcija

U poslednji tri nedelje veliki broj korisnika android telefona žalio se na nemogućnost korišćenja određenih aplikacija među kojima je i Viber. Iako je Google saopštio da je rešio problem i dalje postoje oni koji teže pokreću pomenutu aplikaciju, ali i teže otvaraju email na Yahoo. Gotovo mesec dana se na društvenim mrežama vodi polemika da li je ispravka pomogla kao i koje imao sreće sa apdejtom.

Britanski portal Express navodi da su se najviše žalili korisnici Samsungovih pametnih telefona, Pixel, Motorola, OnePlus i Xiaomi modela. Pritužbe nisu prestale ni nakon instalirnja ispravke za System WebView. Iz kompanije Google-a saopštili su da bi “instaliranje apdejta za Android System WebView i Google Chrome, iz Google Play prodavnice, trebalo da reši problem“.

Dok se ne utvrde razlozi koji su doveli do rušenja pojedinih aplikacija, korisnicima se savetuje da svoje telefone zaustave u radu s vremena na vreme, pa ih ponovo pokrenu. Resetovanje Android telefona svakodnevno dana može poboljšati rad samog aparata. Android Central je saopštio da ukoliko telefon sporije radi to može da znači da ga guše aplikacije koje rade u pozadini. Dalje navode da pojedine Android aplikacije moraju da imaju deo ili ceo program, a koje deluju u pozadni kako bi ostale povezane. Međutim, neke od njih su su dizajnirane da mogu da rade drugačije sa korisnikovim modelom aparata.

pročitajte još i Učenje uz pomoć aplikacije

Preciznije, Google traži rešenja kako bi aplikacije mogle da rade u različitim verzijama, ali problemi mogu nastati kada se one ne ažuriraju neko vreme, ali se i dalje koriste. Stručnjaci kažu da do dovodi do tzv. “curenja memorije”, odnosno kada aplikacije troše više memorije nego što im je potrebno da bi pravilno radile.

Ovaj problem se neće rešiti ukoliko se program ne ukloni ili ne ažuriranjem. Međutim delimično se može ublažiti resetovanjem telefona svakog dana. Nakon što se Android telefon isključi i uključi, on “tera” da se sve ono što je u pozadini ponovo pokrene. Tačnije, ovo pomaže da se “preseli bilo koji VRAM – virtualna RAM memorija, koju je koristio GPU – grafička komponenta čipa”, ali i oslobodi memorija iz problematičnih aplikacija.

Poznavaoci još kažu i da ukoliko korisnik ne zna koja aplikacija usporava uređaj isključivanje aplikacija u podešavanjima mogu naneti više štete nego koristi. Prema njihovim rečima, pojedini procesi se moraju odvijati u pozadini, zato je najjednostavnije oporavak sistema započeti svakodnevnim pokretanjem, a na taj način korisnik neće morati i da preuzima dodatne aplikacije za čišćenje memorije.

 

06/05/2021 12:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga