Zvezdani “bioskop”: Nebeski događaji koje ne smete propustiti!

04/09/2017 15:39

Zvezdani “bioskop”: Nebeski događaji koje ne smete propustiti!

Ovog septembra bićemo u prilici da uživamo u predivnim prirodnim nebeskim fenomenima!

Posle pomračenja sunca, koje su pratili žitelji SAD prošlog meseca, u septembru ćemo prisustvovati brojnim događajima na nebu od kojih zastaje dah!

1. Opozicija Neptuna (5. septembar)

Daleki ledeni gigant će ovog meseca dostići opoziciju, što znači da će se nalaziti suprotno od Sunca i biće vidljiv cele noći. Opozicija takođe znači da će ova planeta biti najbliža Zemlji, što će je učiniti svetlijom u našim očima nego u bilo koje drugo doba godine. Sutra na jugoistoku posmatrajte sazvežđe Vodolije i potražite mali plavo-sivi disk koji će se pojaviti u pozadini slabijih zvezda.

2. Regulus i Merkur (10. septembar)

Ako želite da imate najbolji pogled na Merkur i Regulus, vodeću zvezdu u sazvežđu Lava, ovaj par potražite nisko na istoku 45 minuta pre lokalnog izlaska sunca.

3. Mesec i Aldebaran (12. septembar)

Oko ponoći na istoku ćete moći da posmatrate Mesec koji prolazi kroz sazvežđe Bika. To će dovesti Mesec blizu svetlonarandžaste zvezde Aldebaran, koja predstavlja oči mitskog bika.

4. Mars i Merkur (16. septembar)

Oko 45 minuta pre izlaska sunca, potražite Merkur i Mars na istoku. Ove dve planete će biti razdvojene za manje od polovine širine diska punog Meseca.

5. Venera i Mesec (17. septembar)

U sumrak 17. septembra na istoku će se pojaviti zapanjujuća linija kosmičkih dragulja, počevši od polumeseca koji će se nalaziti iznad Venere. U nastavku dijagonalne linije, posmatrači će videti Regulus, praćen Merkurom i Marsom.

Izvor: nationalgeographic.rs

04/09/2017 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga