Koji je eksperiment sa najdužim trajanjem?

13/02/2016 10:16

Koji je eksperiment sa najdužim trajanjem?

Naučnici često prave eksperimente koji mogu da traju i danima, mesecima, godinama… Mogu da se odvijaju u laboratorijama ili negde drugo, a da li znate koji je najduži eksperiment i koliko traje?

naucnik bil botanika eksperiment

dr Vilijam Džejms Bil

Eksperiment koji su pokrenuli botaničari na Državnom Univerzitetu Mičigen, a koji se odnosi na klijanje semena traje već 137 godina, ali još uvek nije gotov.

Najduži naučni eksperiment započet je 1879. godine, a pokrenuo ga je dr Vilijam Džejms Bil, botaničar, koji je želeo da sazna – koliko je puta potrebno iščupati korov sve dok ne bude iskorenjen u potpunost.

Naravno, kraj ekperimenta nije dočekao ni dr Vilijam Džejms Bil, kao ni neki njegovi naslednici, a biće potrebno još vremena dok se ne završi. Planirano je da ovaj esperiment traje do 2100. godine.

Dr Vilijam Džejms Bil sakupio je kolekciju od 12 različita semena korova i odlučio da ih ostavi u stanju mirovanja najmanje pet gofdna, da bi zatim proverio da li će i dalje klijati.

Od svake vrste stavljeno je po 50 semenki u flaše sa uskim grlom i vlažnim peskom na dnu, a flaše su zabijene u tlo – na tajnim lokacijama kampusa Mičigenskog univerziteta.

Plan dr Vilijama Džejmsa Bila bio je da se svakih pet godina vadi po jedna glaša i da se proverava koje seme će klijati.

Sa inicijator ovog eksperimenta je uspeo da za života izvadi šest boca, a kasnije je ovu ulogu dobio njegov mladi kolega Hendi Darlington.

Vremenom je obaveza otkopavanja flaša nasleđivana, pa je trenutno za njih zadužen Frenk Televski, koji se brine i o botaničkoj bašti Univerziteta Mičigen.

Prema prvobitnom planu dr Vilijama Džejmsa Bila eksperiment je trebalo da bude okončan 1979. godine, 100 godina od početka, ali je ovaj rok ipak produžen.

Poslednji put je flaša sa semenom otkopana 2000. godine, a lokacije su još uvek tajna za sve sem za Frenka Televskog.

Ovaj eksperiment je u vreme kada je živeo dr Bil bio veoma značajan za poljoprivrednike, jer tada nisu postojali pesticidi koji se danas koriste kako bi se uklonio korov na zemljištu, pa je moguće da rezultat eksperimenta zapravo neće ni biti važan, ali je važno to što će ovo biti najduži eksperiment u istoriji nauke.

13/02/2016 10:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga