Želite da izgubite suvišne kilograme? Spavajte duže

11/02/2022 14:39

Želite da izgubite suvišne kilograme? Spavajte duže

Nova studija sugeriše da bi spavanje dodatnih sat vremena moglo biti efikasna taktika za gubitak težine, posebno ako za početak, ne spavate dovoljno.

Istraživači iz Univerziteta u Čikagu i Univerziteta Viskonsin-Medison, otkrili su da su učesnici studije konzumirali 270 kalorija manje tokom dve nedelje ako su spavali najmanje jedan sat duže od uobičajenog.

Posebno su posmatrani odrasli od 21 do 40 godina starosti, koji su spavali 6,5 sati ili manje dnevno i koji su kvalifikovani kao gojazni, s indeksom telesne mase (ITM) od 25 do 29,9.

Učesnici koji su produžili san na zdraviju dužinu, izgubili su u proseku kilogram za dve nedelje. Oni koji nisu dodali sat vremena svom snu dobili su pola kilograma tokom iste dve nedelje, bez obzira na druge dnevne aktivnosti.

Svi učesnici su nastavili sa svojim redovnim navikama u ishrani i vežbanju, a odabrana grupa je dobila obuku vezanu za spavanje, kako bi svoj noćni san produžila na 8,5 sati.

Neki učesnici su izjavili da su smanjili dnevni unos kalorija za 500. Tokom tri godine, primera radi, taj dodatni san mogao bi dovesti do gubitka težine od čak 12 kilograma, kažu istraživači.

Zaključak

Približavanje preporučenom broju sati spavanja može biti efikasan način da se smanji glad i podstaknu zdravije navike u ishrani. Spavanje utiče na hormone u mozgu koji izazivaju glad, što dovodi do potrošnje kalorija. Sama gojaznost je označena kao potencijalni uzrok gubitka sna, a ova studija je prva koja se bavi gojaznošću kao faktorom koji negativno utiče na navike u spavanju.

Nalazi ove studije takođe podržavaju istraživanje iz 2019. godine, u okviru kojeg su istraživači otkrili da ljudi s problemima sa spavanjem teže gube kilograme od onih koji su spavali više od sedam sati. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz 2021., 35% stanovništva u 16 ​​država ima ITM4 koji zadovoljava ili premašuje CDC definiciju gojaznosti.

„Da bi se promenio trenutni tok gojaznosti biće potrebni trajni, sveobuhvatni i neprekidni napori svih delova društva“, saopštio je CDC. Razvijanje zdrave veze u mladosti je ključno, a jedna studija je pokazala da što više novorođenčad spava, manja je verovatnoća da će razviti gojaznost

11/02/2022 14:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga