Ove su ptice najodaniji partneri

02/06/2021 15:06

Ove su ptice najodaniji partneri

Početak juna meseca je vreme kada vrane počinju da proširuju svoje porodice. I u tom periodu su vrlo zaštitnički nastrojene i brane gnezda, te se dešava da polete ka ljudima iz straha da bi im oni mogli uništiti kućice. Stručnjaci savetuju, da neko vreme izbegavamo prostore na kojima se ove ptice gnezde i da im dozvolimo da ispune svoju biološku potrebu.

O vranama

Ova ptica je prikazana u kulturi, književnosti i mitologiji, a još ju je rimski pesnik Ovid nazvao glasnikom kiše. U Danskoj se ove ptice smatraju manifestacijom zlih sila, dok Šveđani veruju da u njih ulaze duše umrlih. Reč – vrana je generičko ime za nekoliko vrsta ptica.  To rod ptica koje objedinjuje oko 120 različitih vrsta i jedna od njih je uobičajena vrana, kao i gavran.

Vrane su vrlo interesantne ptice koje se služe određenim stvarima kao i deca. Recimo, deca predškolske dobi, recimo, dok se igraju u pesku pokupe igračke ili lopaticu i dignu ih iznad glave, a u želji da privuku pažnju. To isto rade i vrane, a one to rade uzimajući grančicu u kljun i pokazuju ju je onome čiju pažnju žele. Vrane spadaju u prvih pet najiteligentnijih životinja, uz šimpanzu, konja, delfina, papagaja.

Naučnici tvrde da je proporcija, tačnije odnos veličine mozga i tela kod vrane ekvibvalentan toj proporciji kao kod čoveka.Dokaz njihovoj inteligenciji dolazi i iz Japana. Stanovnici tamošnjeg grada svedočili su situaciji u kojoj su gradske vrane na prometnoj ulici strpljivo čekale da se upali crveno svetlo za automobile.

pročitajte još i: Svet životinja: Vrane još jednom iznenadile naučnike

Dok su čekali da se zaustavi saobraćaj, ostavili su orahe na put, a one su se vratile na zeleni deo uz put. Nakon što se saobraćaj zaustavio, mudre vrane su pokupile ipucale orahe sa asfalta. Vrane mogu izvući hranu iz torbi ljudi, otvoriti kutiju sa šibicama ili otpakovati slatkiš.

Zanimljivosti

 • Vrane jedino ne žive na  Antarktiku
 • Odani su partneru ceo život
 • U divljini, žive do 15 godina, u zatočeništvu mogu doživeti i 30-tu
 • Arapi su veruju da je vrana besmrtna ptica
 • Vrane mogu da imitiraju ljude i druge životinje
 • Znaju i često koriste kašiku i druge metalne predmete prlikom izgradnje gnezda
 • Havajska vrana spada u ugrožene vrste
 • Vrane jedu voće, orašaste plodove, žabe, ali i ostatke mrtvih životinja
 • Pamte ljudska lica
 • Skupljaju se u jatima
 • Izuzetan um i genijalnost
 • Ove ptice koriste ogledalo, pa uz pomoć refleksije pronalaze sakrivenu hranu.
 • U stanju su da pamte jednako kao i slonovi ili primati

Vrane znaju i da se zabave i poput domaće mačke ili štenaca. Zabeležene su situacije u kojima su se vrane spuštale niz tobogan, kako “voze” tenisku loptu na krovu, ali i donose štap da im se baci.

Najzastupljenije vrste

Crni vrana (Corvus corone) naraste do 52 centimetra, živi u srednjoj i zapadnoj Evropi, Sibiru, istočnoj Aziji i na Dalekom istoku Rusije. Odlični su lovci, ali više vole žito, crve ili jaja drugih ptica. Vrlo je bučna ptica, ali su apsolutno neustrašive.Napadaju orlove i stoku, kada su ugrožene.

pročitajte još i: Zanimljivosti o papagajima

Siva vrana (Corvus cornix) je posebna vrsta porodice corvids, odnosno to je podvrsta crne vrane. Dužina tela ne prelazi 50 centimetara. Živi u Srednjoj i Istočnoj Evropi, Skandinaviji, Maloj Aziji i Rusiji, sve do Urala. Sive vrane dobro se sećaju gde sakriju svoj plen. Snalažljive su kada je “otvaranje” hrane u pitanju, te tako mogu s visine baciti orah kako bi pukao, a kada nađu suvi komad hleba, najprije će ga umočiti u najbližu lokvu vode i onda pojesti. Sive vrane pamte i prepoznaju ljude koji ih hrane.

Zajednička vrana ili gavran (Corvus corax) jedna je od najčešćih vrsta ptica. Živi na severnoj hemisferi, uključujući Srednju Ameriku, Severnu Afriku i južnu obalu Grenlanda. Teži do 1.600 grama i naraste do 70 centimetara. Ovo je vrlo oprezna ptica s strpljenjem i sposobnošću čekanja. Nije socijalna i uglavnom je sa svojim partnerom, jedino se zimi može desiti da priđu manjim jatima.

 

 

 

02/06/2021 15:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga