Država sa 68 zvaničnih dijalekata

14/05/2021 17:05

Država sa 68 zvaničnih dijalekata

Meksiko se graniči sa Sjedinjenim Američkim Državama, Gvatemalom, državom Belize, dok je na zapadu i istoku okružena Tihim okeanom, Meksičkim zalivom i Karipskim morem. Pun naziv ove zemlje je Sjedinjene Meksičke Države, jer se sastoji od 32 savezne države. Njima upravljaju guverneri, a imaju i jedan savezni distrikt u kom se nalazi glavni grad.

Inače, Meksiko je 11 najnaseljenija država na svetu. Ima 121 milion stanovnika, a to je 1.67 odsto ukupnog broja stanovnika sveta. Ovu državu izdvaja i broj jezika. U Meksiku se koristi 68 zvaničnih dijalekata, a španski je najdominantniji jezik. A najrasprostranjeniji je navatl – jezik Asteka i njega koristi 1.400.000 građana.

saznajte još i koja je najveća piramida na svetu

Umetnici u ovoj državi porez mogu da plate delima. Ta odluka doneta je 1957. godine, a zahvaljujući njoj Ministarstvo finansija Meksika poseduje gotovo 5.000 umetničkih dela, čiji autori su svetski poznati. Na listu zanimljivosti upisao se i 34. po redu predsednik Pedro Laskurain, jer je vladao manje od sat vremena.

Inače, San Francisko nije bio oduvek deo SAD. Do Američko-meksičkog rata 1848. Godine ovaj grad je pripadao Meksiku. A, Meksiko Siti ima najveću taksi flotu na svetu, te tako svakodnevno oko 100.000 vozila voze ulicama meksičke prestonice.

Najdebljim na svetu smatraju se Meksikanci, a stopa gojaznih u toj zemlji je oko 30 odsto, što je za oko 0.8 odsto više nego u SAD. U mestu La Esperanza ljudi se pesničenje, ritualno, tražeći od bogovima dobru kišnu sezonu. Kapi krvi koje padnu na tlo predstavljaju kapi kiše, te batinanje ne prestaje dok neko dobro ne prokrvari.

Meksiku je Nemačka 1917. godine ponudila da joj bude saveznik u Prvom svetskom ratu. Meksiko je trebalo da napadne SAD, a kao “nagradu” Meksiko bi dobio izgubljene teritorije u Američko-meksičkom ratu sedam decenija pre toga i to Teksas, Arizonu i Novi Meksiko. Inače, Teksas se 1836. godine odvojio od Meksika, proglasivši nezavisnost. I taj status je imao do 1845. kada se pridružio SAD.

možda vas zanima i koje su to 20 najlepših zemalja sveta

Zemljotres, jačine 8 stepeni Rihterove skale pogodio Meksiko Siti 1985. godine. U tom momentu u srušenom porodilištu su bile i bebice. Skoro sve su preživele sedam dana bez hrane, vode, toplote i ljudskog kontakta. Kompanija Golden State Fence je za radove na izgradnji ograde između SAD i Meksika, angažovala ilegalne imigrante. Zbog toga je kompanija morala da plati kaznu od pet miliona dolara. Inače, svrha te ograde je da spreči ilegalne prelaske preko granice.

14/05/2021 17:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga