Kada se prvi put počeo koristiti kakao?

10/03/2020 15:22

Kada se prvi put počeo koristiti kakao?

Kristifor Kolumbo je prvi doneo kakao u Evropu 1502. godine iz Amerike, odakle potiče. Prvi tragovi kakaa su otkriveni u Ekvadoru u Južnoj Americi pre oko 5.400 godina.

Stručnjaci smatraju da se kakao ovde “odomaćio” 1.500 godina pre nego na lokacijama u Centralnoj Americi.

Prema rečima Kamerona Meknila s Leman koledža, u pitanju je najranija, otkrivena lokacija s uzgajanim kakaom.

Kako navode istraživači s Univerziteta Britanska Kolumbija, drevne civilizacije verovatno nisu koristile ovu biljku u svrhu za koju je mi danas koristimo.

Starosedelački narodi u regionu gornjeg Amazona, danas koriste kakao za fermentisana pića i sokove. Veruje se da je u tu svrhu korišćen i pre više hiljada godina.

Veliki broj stručnjaka i naučnika, slaže se u proceni da je kakao prvi put korišćen u Južnoj Americi, a ne u Centralnoj, što potvrđuju i nova otkrića.

Sprovedene su tri vrste testova na predmetima s lokacije Santa Ana-La Florida u Ekvadoru.

Prvi test je sproveden kako bi s utvrdilo prisustvo teobromina, ključnog sastojka kakaa. Cilj drugog testa bilo je otkrivanje čestica koje bi pomogle u identifikaciji upotrebe biljke, dok je treći test, ustvari DNK test kako bi se identifikovala biljka kakaa.

Ostaci jednog keramičkog predmeta, za koji je procenjeno da je star 5.310 do 5.440 godina, bili su pozitivni na kakao u sve tri metode.

Naučnici još uvek nisu sigurni kako se upotreba kakaa proširila na Centralnu Ameriku. Naime, u vreme kada su španski istraživači stigli u Centralnu Ameriku krajem 15. veka, tamošnji narodi pravili su tople i hladne čokoladne napitke sa začinima..

Kakao je u Španiju počeo da se uvozi krajem 16. veka, odakle se proširio po ostalim evropskim zemljama.

Izvor: nationalgeographic.rs

10/03/2020 15:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga