Nova teorija fizičara odbacuje pitanje tamne materije

24/11/2017 15:38

Nova teorija fizičara odbacuje pitanje tamne materije

Jedna od najvećih misterija astronomije svakako je tamna materija i tamna energija. Već decenijama, naučnici se bave ovim pitanjima, a i dalje nismo sigurno šta one tačno predstavljaju niti da li uopšte postoje.

Nova studija sugeriše da treba da odbacimo pitanje postojanja tamne materije. Naime, Andre Maeder, profesor sa Univerziteta Ženeva, predlaže da se vratimo fundamentalnim jednačinama relaviteta i Njutnove gravitacije, kako bi se konačno odbacio model tamne materije.

Ovaj fizičar uspeo je da, na osnovu ove hipoteze, reprodukuje ubrzano proširenje univerzuma bez korišćenja tamne energije. On ujedno objašnjava kretanje galaksija unutar veće galaksije, bez pomena da tamna materija postoji.

Ova hipoteza dosad nije uzeta u obzir. Skala invarijantnosti odnosno nepromenljivosti praznog svemira je takva kakva je, odnosno prazan svemir i njegove proporcije se ne menjaju dilatacijom ili kontrakcijom“, izjavio je Andre.

Andre tvrdi da se zvezde kreću unutar galaksija, bez potrebe za tamnom materijom. “To je zapravo i razlog zašto je Vera Rubin predložila postojanje takve supstance na prvom mestu“, smatra Maedre.

Da li postoji tamna materija?

Ipak, ova hipoteza, prema drugim fizičarima, važi samo za šire i velike skale, jer invarijantnost može da se nađe samo u opštoj relativnosti. Ako uzmemo u obzir Ajnštajnovu teoriju, prazan svemir je upravo to- prazan. Međutim, prema kvantnoj fizici, to baš i nije tako.

U kvantnom svetu, svaki delić svemira menja se, kako se širi i kompresuje. Zapravo, u kvantnoj fizici postoji pojam “vakum energija” koja je povezana sa tamnom energijom, iako su prema astronomima to dve različite vrednosti.

Dok još uvek ne znamo šta je tamna materija i tamna energija, naučnici i dalje pokušavaju da daju najbolje moguće teorije o kosmosu. Ipak, potrebno je još mnogo istraživanja kako bi neka od tih teorija bila najprihvaćenija.

24/11/2017 15:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga