Leonardo da Vinči – genije ispred svog vremena!

02/05/2017 12:03

Leonardo da Vinči – genije ispred svog vremena!

Među najgenijalnijim ljudima u istoriji nalazi se i Leonardo da Vinči koji je svojim izumima i istraživanjima otišao daleko ispred svog vremena.

Bio je renesansni arhitekta, pronalazač, inženjer, vajar i slikar, a upamćen je kao “univerzalni genije” i ideal “renesansnog čoveka”. Njegovi izumi se i danas koriste – ali naravno u modernijoj verziji.

Pogledajte neke od najgenijalnijih izuma Leonarda da Vinčija koji su bili ispred vremena u kom su nastali:

Oklopno vozilo

Među brojnim predmetima koji bi trebalo da posluže u ratu, a koje je je osmislio Da Vinči nalazi se i oklopno vozilo – preteča današnjeg tenka. Ovaj izum se sastojao od kola koja je pokretala snaga ljudi koji su se nalazili u njima, a koja su bila prekrivena metalom. Veruje se da ovo vozilo nije napravljeno u Leonardovo vreme, nego prvi put tek četiri veka kasnije – u prvom svetskom ratu.

Pročitajte i: Biografija Leonarda da Vinčija

Ronilačko odelo

Leonardo da Vinči je bio veoma inovativan, pa je tako uspešno osmislio i kreirao odelo koje bi omogućilo čoveku da diše pod vodom – određeno vreme. Naravno, za period kada je nastalo ovo odelo to je bio revolucionarni izum, a sastojao se od jakne, pantalona i maske. Vazduh se dopremao putem jakne – a u odelo bi se ugradila i posuda za urin, kao i mnoge druge potrepštine – barem je to bila ideja slavnog umetnika. Ovo odelo je napravljeno tek u 20. veku.

Mitraljez

Preteča današnjeg mitraljeza izum je Leonarda da Vinčija. Skice ovog oružja sa 33 cevi na rotirajućem okviru nalaze se među spisima ovog genija, ali kao i mnogi drugi izumi – ni ovaj izum nije napravio Leonardo, već je prvi put upotrebljeno tek 1862. godine, u američkom građanskom ratu.

Leteća mašina

Prema skicama i zapisima koje je Leonardo da Vinči ostavio za sovom nalaze se i skice leteće mašine – a o tome da čovek leti kao ptica Da Vinči je sanjao dugo. Kontrukcije leteće mašine koje je skicirao ovaj umetnik podsećaju baš na anatomiju ptice, a on je zamislio da njegova mašina ima velika krila koja su nakačena na drveni ram koja bi “pilot” pomerao uz pomoć složenog sistema.

Robot

Upravo zbog ovog izuma Da Vinčija su mnogi smatrali futuristom. On je osmislio robota-viteza koji je mogao da maše rukama, pomera vrat, otvara i zatvara usta, a Leonardo je njime upravljao zahvaljujući žicama, dok se unutar njega nalazio i pokretački mehanizam.

02/05/2017 12:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga