Pisanje olovkom razvija mozak

22/06/2016 10:28

Pisanje olovkom razvija mozak

Iako je testatura zamenila olovke, ne bi trebalo zanemariti ni ovaj tradicionalni način pisanja, zbog toga ško olovka razvija i aktivira mozak.

Korišćenje tastature nikako ne bi trebalo u potpunosti da zameni pisanje olovkom zbog toga što bi na ovaj način naš mozak bio uskraćen za aktivnosti koje su mu potrebne.

Naime, prema istraživanjima stručnjaka – pisanje perom ili olovkom stimulišu se delovi moždane kore koji ostaju pasivni tokom pisanja na tastaturi.

U pitanju su delovi moždane kore koji su odgovorni za memoriju i analizu informacija. Jedan eksperiment profesorke na Univerzitetu u Vašingtonu Virdžinije Berninger pokazao je i da pisanje olovkom podstiče i kreativnost.

Ispitanici koji su učestvovali u studiji imali su zadatak da napišu dva kratka eseja, od kojih je jedan napisan olovkom, a drugi na računaru.

Nakon predaje radova, profesorka je mogla da zaključi da su se ispitanici više trudili dok su pisali esej rukom, kao i to da je upravo taj rad kreativniji i sadrži bogatiji rečnik.

Korišćenjem olovke prilikom pisanja aktivira se mozak na način na koji se to ne dešava dok pišemo na tastaturi.

22/06/2016 10:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga