Farba budućnosti koja sprečava rđu

31/10/2014 17:29

Farba budućnosti koja sprečava rđu

Naučnici tvrde da “čudesna” boja napravljena od grafena može zauvek da spreči korodiranje materijala.

Kada se grafen pomeša sa kiseonikom, može se napraviti oksid grafena od koga se može napraviti farba koja predstavlja izuzetno jak nerđajući sloj.

Ovo otkriće bi moglo da napravi revoluciju u medicinskoj, nuklearnoj, pa čak i transportnoj industriji.

Grafen, koji se često naziva čudesnim materijalom, dvodimenziona je ugljenička struktura debljine jednog atoma.

Na poslednjem istraživanju na Mančester Univerzitetu, naučnici su uspeli da naprave boju za metal ili cigle koja se ponaša kao grafit po pitanju hemijske i toplotne stabilnosti. Osim toga, metal ili cigla presvučena slojem ove boje postaje čvrsta skoro kao grafen, najčvršći materijal poznat čoveku.

Ukoliko je ovaj materijal izložen vodi ili vodenoj pari, ponaša se kao sito i propušta samo čestice određene veličine, što znači da bi mogao da ima primenu i u filtriranju vode. Ova osobina grafena se javlja zbog toga što se oksid grafena sastoji od miliona malih pahuljica naslaganih jednih na druge, sa izuzetno malim prostorom između.

Postoji mogućnost i popunjavanja tog praznog prostora, što bi učinilo ovaj materijal nepropusnim za sve materijale – gasove, tečnosti ili jake hemikalije. Za ovu grafensku barijeru već je zainteresovan veliki broj kompanija koje sarađuju sa Univerzitetom u Mančesteru da bi se napravila boja koja sprečava rđu i štiti materijale.

Dobra stvar je što se grafenska boja može primeniti na sve materijale, plastiku, metal, pa čak i pesak i slično.

31/10/2014 17:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga