Napravljena aplikacija koja može da spreči onlajn nasilje

09/08/2017 21:56

Napravljena aplikacija koja može da spreči onlajn nasilje

Naučnici su uspeli da razviju aplikaciju, koja može da prepozna emocije, kao i sarkastične komentare i govor mržnje u virtuelnom svetu.

Aplikacija, pod nazivom “DeepMoji“, je u stanju da prepozna emocije. Naime, robot je analizirao tvitove na društvenoj mreži kako bi shvatio kako se koriste 64 emotikona i šta oni zapravo znače.
U onlajn svetu ne koristimo glasovne sposobnosti niti govor tela, pa su zato stvoreni emotikoni. Algoritam je shvatio vezu između jezika i emotikona“, izjavio je dr Ijad Rahvan, prosesor sa Kembridža.
U početku, DeepMoji se koristio samo da bi se videlo da li se emotikon podudara sa tvitom, a kasnije, aplikacija je uspevala da predvidi koji emotikon će biti stavljen. Na posletku, DeepMoji je uspeo prepozna sarkazam, te locira govor mržnje.

Istraživači kažu da bi aplikacija mogla da se koristi i u sprečavanju onlajn nasilja. Pored toga, moguće je koristiti ovaj algoritam u svrhe marketinškog istraživanja. “Marketing agenti lako mogu doći do podataka zašto neki brend ljudi vole ili ne“, rekli su iz istraživačkog tima.

Izvor: www.dailymail.co.uk

09/08/2017 21:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga