Aplikacijom protiv kriminalaca

09/06/2021 17:06

Aplikacijom protiv kriminalaca

Američki Federalni istražni biro razvio je aplikaciju ANOM kako bi “došli” do korisnika – kriminala. Posao je urodio plodom, a u globalnoj operaciji, baziranoj na ovoj enkriptovanoj aplikacijii, uhapšeno je stotina kriminalaca, među kojima je bilo i državljana Republike Srbije.

Kako je saopšteno iz FBI-a, više od 800 kriminalaca osumnjičenih za teška krivična dela, lišeno je slobode nakon što koristili šifrovanu aplikaciju kako bi razmenjivali poruke. U planetarnoj operaciji, a koja je zajednički osmišljena (Australija i FBI), tajno su kriminalcima bili distribuirani uređaji sa aplikacijom ANOM.

Zahvaljujući tome policiji je omogućeno da pristupe i slušaju razgovore o švercu droge, pranju novca, ali i da svedoče  dogovorima u vezi sa planiranim ubistavima. Iz razgovora i preko poruka policija je dobila informacije u vezi sa osam tona kokaina, 250 pištolja i više od 48 miliona dolara u svetskim i kripto valutama.

Kako prenose svetski mediji, premijer Australije, Skot Morison je rekao da je ova operacija, širom sveta, nanela ogromnu štetu kriminalnom podzemlju i “zadala težak udarac protiv organizovanog kriminala”. A, policijska agencija Evropske unije Europol opisala je operaciju Trojanski štit / Greenlight kao “najveću ikad operaciju sprovođenja zakona protiv šifrovane komunikacije”.

ANOM je nastao pošto su policijski zvaničnici i agencije za borbu protiv organizovanog kriminala uklonili druge dve druge šifrovane platforme. Time su onemogućili kriminalce da “sigurno” komuniciraju. I u tom potezu se krilo rešenje: ponudili su nove uređaje sa pomenutom platformom.

U početku aparate su koristili moćniji kriminalci koji su davali podstrek ostalima da počnu sa upotrebom platforme. Zahvaljujući tome resorne agencije su dobile pristup planovima kriminalnih grupa i njihovim porukama. Aplikacija je odlično urađena, te nije bilo moguće potpuno neutralisati sadržaje sa uređaja. U 100 država sveta podeljeno je preko 12.000 uređaja sa ANOM-om.

Inače, sama operacija “Trojanski štit” obuhvatila je policijske akcije u 16 država sveta, a u kojima je uhapšeno preko 800 pripadnih iz 300 kriminalnih bandi. Najviše kriminalaca uhapšeno je u Nemačkoj, Holandiji, Španiji i Australiji. A u Srbiji je u toj akciji lišeno slobode šestoro ljudi.

 

09/06/2021 17:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga