Mladi naučnici iz Sombora učestvuju na Sajamu inovacija u Moskvi

30/03/2015 10:05

Mladi naučnici iz Sombora učestvuju na Sajamu inovacija u Moskvi

Mladi naučnici iz somborske Srednje tehničke škole prvog aprila putuju u Moskvu na čuveni Sajam inovacija “Arhimed”, gde će predstaviti svoj rad.

Somborskim đacima su finansijski pomogli Pokrajinski sekreterijat za sport i omladinu i jedna firma iz Novog Sada.

“Sada smo u poslednjim fazama priprema za put. Organizator je u ukupnu cenu obezbedio prevoz iz Novog Sada do Beograda i nazad, avionske karte, sve potrebne transfere u Moskvi, smeštaj, pun pansion, zdravstveno osiguranje i kotizaciju”, rekao je nastavnik i mentor sekcije Robotika Srđan Pavić.

Sajam inovacija Arhimed je, prema njegovim rečima, jedan od najvećih događaja na svetu koji se tiče inovacija.

“Izuzetna je čast i veoma je značajno biti deo takve manifestacije. Učenici i mentori će u Moskvi predstavljati ne samo sebe, već i svoju školu, svoj grad i svoju državu”, rekao je nastavnik Srednje tehničke škole u Somboru i dodao “Takođe mislim da sve ovo može da bude motiv drugim učenicima da se trude da nauče više i da shvate kako svako zalaganje daje rezultate”.

Učenici Srednje tehničke škole u Somboru koji su deo sekcije Robotika napravili su robotsku ruku “The Thing” koja se sastoji od rukavice sa senzorima, modela šake napravljene od silikona i računarskog modela.

Šakom koja je napravljena od silikona može se upravljati i sa rukavicom sa senzorima i sa komjuterskim 3D modelom. Ideja mladih naučnika je da se verno prenesu pokreti prstiju na daljinu tako da može biti primenjeno u medicini i operacijama na daljinu, vojnoj industriji, deminiranju, video igricama i slično.

Izvor: RTV

30/03/2015 10:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga