Predupisne aktivnosti posle male mature

15/06/2017 10:16

Predupisne aktivnosti posle male mature

Mala matura se nakon tri dana završava u petak, 16. juna, kada učenici budu završili polaganje kombinovanog testa, a nakon toga kreću druge predupisne aktivnosti.

Upis u srednje škole prate i mnoge druge aktivnosti koje mali maturanti moraju obaviti pre nego što budu konačno raspodeljeni u srednje škole u odnosu na uspeh i želje koje su naveli.

Preliminarne rezultate male mature budući srednjoškolci će čekati do nedelje, 18. juna, nakon čega će imati jedan dan da podnesu žalbe ukoliko smatraju da su prilikom bodovanja na bilo koji način oštećeni.

Tek kada se u obzir budu uzele sve žalbe učenika biće objavljeni konačni rezultati ovogodišnje male mature, što će značiti da će učenici konačno saznati sa koliko ukupno bodova kreću u upisnu trku.

Online priprema za malu maturu 2017 – kombinovani test

Na osnovu uspeha učenici mogu dobiti maksimalnih 70 bodova, dok svaki od testova u okviru male mature može doneti najviše 10 bodova. Dodatne bodove dobijaju učenici koji su osvojili neko od prva tri mesta na republičkim i međunarodnim takmičenjima u osmom razredu osnovne škole.

Za upis u četvorogodišnje smerove srednjih škola i ove godine će biti potrebno da učenik sakupi najmanje 50 bodova, bez kojih neće moći čak ni da konkuriše za ove obrazovne profile.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni 23. juna, nakon čega će – 24. i 25. juna učenici u pratnji roditelja/staratelja predavati svoje liste želja u osnovnim školama.

Kalendar upisa u srednje škole 2017

Nakon provere lista želja i perioda za žalbe, biće objavljena konačna lista želja svih učenika, dok će raspored učenika po srednjim školama na osnovu uspeha i liste želja koju su predali biti objavljen 3. jula, kada će biti objavljen i broj preostalih slobodnih mesta za drugi upisni rok.

Ove godine će se učenici u srednje škole upisivati 4. i 5. jula, dok će učenici koji nisu raspoređeni u prvom upisnom roku imati priliku da svoju novu listu želja predaju 4. jula, kako bi konačno bili upisani 7. jula.

15/06/2017 10:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga